Cuina de mercat
Blai Pérez
La carabassa és un fruit de tardor que podeu trobar al mercat i és coneguda arreu. S’ha fet omnipresent amb ús decoratiu terrorífic a causa de la festivitat de Halloween, típica dels Estats Units i que té origen en una llegenda irlandesa, “jack-o-lantern”, que parla del malvat Jack, una persona de dubtosa reputació, venjativa i garrepa, que en morir no va poder entrar ni al cel ni a l’infern, i va ser condemnat a vagar pel món amb l’únic ajuda d’una llanterna feta amb un nap i un carbó encès en l’interior.
La carabassa, és un fruit que pertany a les plantes del gènere de les cucúrbites, oriündes d’Amèrica, amb més de 850 varietats diferents, que es divideixen en les d’estiu i les d’hivern, i que ben aviat es va convertir en un producte molt preuat dins de la cuina catalana, i segons el plat que s’elabora s’emprava una varietat o una altra. Els plats més preparats eren guisats, sopes i dolços. És un fruit que ofereix gran quantitat de propietats nutricionals, aportant vitamines, fibra, ferro, calci, magnesi, coure, entre altres sals minerals, conté substancies anticanceroses, reforça la pròstata, protegeix el cor, rehidrata, a més de múltiples aplicacions en medicina tradicional. A l’hora de triar-les, s’aconsella triar les madures que tinguin la pell intacta i ferma, i siguin pesades per la seva mida. Les d’hivern, per tenir la pell més gruixuda solen tenir una vida útil més llarga, i per tant es conserven més temps.
Se n’aprofita gairebé tot, la polpa, les llavors, inclús les flors de la planta. La carabassa es pot fer al forn, senceres, bullida, saltada, estofada, etc., una versatilitat que ens permet elaborar cremes, purés, xips, escudella, cabell d’àngel, pastissos, etc. Per tot això, per ser un producte de gran valor nutritiu i molt gustosa, a més de tenir un mòdic preu, es mereix un lloc a la nostra cuina i us animem a consumir-la al llarg de tota la temporada. Gaudiu-la!
CREMA DE CARABASSA

Ingredients:
1 kg de carabassa
1 ceba mitjana, 1 porro
3 pastanagues mitjanes
1 all
1 litre i mig d’aigua o de brou de verdures
Sal i pebre
1 nou de mantega
1 raig d’oli d’oliva extra
Elaboració:
Peleu i talleu la carabassa a trossos petits, piquem la ceba i la part blanca del porro, les pastanagues i els alls. En una cassola sofregiu a foc lent la ceba amb l’oli i la mantega, passats uns 5 min afegiu-hi la carabassa, el porro, la pastanaga i l’all durant uns 10 min. Salpebreu i afegiu l’aigua o brou, i ho deixeu coure durant ½ hora, o fins que la carbassa estigui ben tova. Tritureu fins a aconseguir una crema fina, corregiu de sal i serviu. Opcionalment es pot acompanyar d’uns daus de pernil, de bolets confitats, o d’un ou escumat (poché).
BATUT O ‘SMOOTHIE’ DE CARABASSA
Ingredients:
200 g de carabassa
1 caqui madur
1 magrana
1 grapat de dàtils ben remullats i sense pinyo
Elaboració:
Peleu i trieu tota la fruita i tritureu-la en una batedora, opcionalment s’hi pot afegir espècies al gust, com canyella o gingebre, o aigua per fer-ho mes líquid.
TRUITA DE CARABASSA, PATATA I POMA
Ingredients:
300 g de carabassa
3 patates
1 poma
4 ous
Oli, sal i pebre
Elaboració:
Talleu a daus la carabassa i les patates, i les fregiu en una paella, quan estigui cuit al gust, afegiu-hi la poma a daus, mentre que batem els ous amb la sal i el pebre, opcionalment també amb un rajolí de crema de llet. De la paella en traiem l’excés d’oli amb l’ajuda d’un colador, i ho barregem amb els ous batuts, i acabem fent la truita.