Diumenge 15, setembre 2024
26.4 C
Sant Gervasi
26.3 C
Sarrià
Publicitat

Carles Romaní presenta el llibre ‘Il·lustríssims sarrianencs’

L'autor recorda Sarrià com un lloc on s’aplegaven un alt nombre de personalitats de les arts plàstiques, les lletres i les arts escèniques

Publicat el 4.3.2023 8:43

Cultura

Jaume Oriol

El passat 27 de febrer a la tarda, va tenir lloc a la Casa Orlandai la presentació del llibre Il·lustríssims sarrianencs, de Carles Romaní i Blancafort, editat per Edicions el Mirador. Com va explicar el mateix autor, el llibre pretén mostrar com el Sarrià de finals de segle XIX i començaments de segle XX era una vila amb una intensa vida cultural i un indret amb una extraordinària concentració de talent. Un lloc on s’aplegaven un alt nombre de personalitats de les arts plàstiques, les lletres, les arts escèniques o les arts menors. Alguns eren sarrianencs de naixement; d’altres, hi van fixar la seva residència, alguns de manera temporal, altres de forma definitiva. La fama d’alguns d’aquests personatges ha perviscut fins als nostres dies, com és el cas de Jacint Verdaguer o Joaquim Torres García; en altres casos, però, el temps ha anat difuminant la seva memòria, com és el cas de l’il·lustrador Pacià Ros, que avui potser pocs recorden, però que va tenir en el seu moment un carrer dedicat al seu nom (l’actual Santa Magdalena Sofia).

Publicitat

L’autor ha arribat a identificar més de setanta sarrianencs il·lustríssims en aquest període. En el llibre, n’apareixen trenta-sis, en el que podria ser el primer volum d’una sèrie que seria desitjable que tingui continuïtat. Per les seves pàgines, a més dels esmentats, desfilen pintors com Josep Gausachs, Lluís Graner o Pepita Teixidor; literats com Carme Karr, Josep Maria de Segarra o Dolors Monserdà; escultors com Pere Carbonell o Enric Clarasó; homes de teatre com Ignasi Iglésias o Jaume Piquet; mestres d’obra i arquitectes com Josep Arnau i Piera o Joaquim Lloret i Homs, a més de fotògrafs, decoradors, ebenistes, manyans, orfebres o dibuixants. Com a mostra de la minuciositat amb què s’ha treballat la seva presència a Sarrià, tots ells apareixen referenciats amb l’adreça exacta del lloc de la vila on van residir.

Publicitat

Carles Romaní, membre actiu del Taller d’Història de Sarrià, també és autor d’altres llibres sobre la història de la vila, com ara El carrer dels senyors (2017) o coautor de Sarrià 1921. Centenari de l’agregació a Barcelona (1921).

L’acte va tenir lloc a la sala J.V. Foix, que presentava una ocupació total. Destacar la presència a l’acte de les germanes Bassedas, copropietàries de la Llibreria de la Plaça, amb ganes de renéixer del malaurat incendi del passat 30 de gener.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.