Nomenclàtor
Jesús Mestre
El carrer de Ballester comença a la ronda del General Mitre i arriba a l’avinguda de l’Hospital Militar, al barri de Vallcarca, al districte de Gràcia. Es coneixia, des de 1861, com a carrer de Riego. La major part del carrer de Ballester quedava dins de l’heretat dels Josepets, propietat de Ferran Puig i Gibert, i s’havia projectat a mitjan segle XIX entre el carrer Saragossa i la riera de Vallcarca, on hi havia el límit del terme municipal de Sant Gervasi de Cassoles amb Gràcia.
El 1895, la part fins al carrer de Ferran Puig ja estava urbanitzada en bona part, sobretot amb palauets o torres com la Casa Josep Monegal, edifici restaurat per Isidre Puig Boada el 1919, amb estil noucentista; la Casa Rocamora de 1860, on es conserva una esplèndida col·lecció museística especialitzada en indumentària d’època, o la Casa Tosquella, d’estil modernista arran de la restauració d’Eduard M. Balcells i Buigas, el 1906: l’Ajuntament ha adquirit aquesta finca i actualment s’està preparant la seva rehabilitació.
El palauet Rocamora, per altra banda, va ser l’habitatge de Manuel Rocamora i Vidal, pintor, historiador, mecenes i col·leccionista d’art, molt amic del pintor Ramon Casas i d’Isabel Llorach, de qui estem celebrant el 150 aniversari del seu naixement. Manuel Rocamora i Isabel Llorach van ser els promotors de l’Associació Amics del Carrer de Montcada, que van propiciar la rehabilitació d’aquest emblemàtic vial del barri gòtic. Rocamora també va ser el fundador del Museu de la Indumentària, al mateix carrer Montcada, el 1969. Actualment, el palauet Rocamora allotja la Fundació Rocamora, que té cura de part de les col·leccions i del seu extraordinari jardí romàntic.
El 1907, després de l’annexió a Barcelona, el nom del carrer va ser Ballester, dedicació al pintor i escenògraf valencià Joan Ballester i Ayguals (1835-1868). El 1930, el carrer ja estava gairebé urbanitzat en tota la seva extensió, era un vial emblemàtic de la falda sud del Putxet per les seves torres i torretes. Els anys seixanta, amb la urbanització de la ronda del General Mitre, va desaparèixer la part del carrer més propera al carrer Saragossa. En els darrers anys, en convertir-se en un carrer de plataforma única i prioritat per als vianants, s’hi ha pacificat el trànsit i els edificis històrics que encara restaven es mostren en la seva esplendor.