DESTACATS: MARIA EUGÈNIA GAY · NADAL

Divendres 13, desembre 2024
11.8 C
Sant Gervasi
11.6 C
Sarrià
Publicitat

El carrer de Bonaplata a Sarrià, l’antic camí de Barcelona

El nom de la via es deu a la finca construïda l'any 1849 per una de les principals famílies de fabricants tèxtils de la ciutat

spot_img

Publicat el 12.11.2024 16:00

Cultura

Jesús Mestre Campi

En el seu origen, aquesta via era una drecera que utilitzaven els ramaders de Pedralbes per portar els caps de bestiar a Barcelona, tot evitant Major de Sarrià. Així, des de principis del segle XIX, també va prendre el nom de camí de Barcelona, que es va mantenir fins al 1927, quan un grup de veïns van demanar a l’Ajuntament posar el nom de Bonaplata.

Publicitat

La família Bonaplata havia comprat el 1849 una finca a Josep Jordà i es van fer construir, a l’actual cantonada amb el carrer Monterols, una torre de planta baixa, dos pisos i torratxa; també hi havia un ampli jardí amb hort i arbres fruiters. Els Bonaplata, un dels principals fabricants tèxtils de Barcelona, propietaris de la fàbrica del Vapor Vell del carrer Tallers, es van establir a Sarrià i van tenir relació amb la família Nadal, propietaris d’una torre a la part baixa del carrer, que encara existeix i que ha originat el conflicte veïnal conegut com a Can Raventós. A Can Nadal hi va viure un alcalde de Barcelona i hi va néixer Joaquim M. de Nadal, cronista de la ciutat.

Publicitat

Les hereves Bonaplata van vendre el 1883 bona part de l’heretat a Maria Lluïsa Serra i Chopitea, filla de la benefactora Dorotea de Chopitea. I a can Bonaplata hi va viure durant les primeres dècades del segle XX Desideri Canals, advocat amb molta presència a la vida política sarrianenca en temps de l’annexió a Barcelona. Al carrer també tenia residència el pintor Nicolau Raurich. Un altre edifici destacat és al número 20, prop de la cantonada amb el carrer Caponata. És una casa de veïns construïda cap al 1870 per un paleta de la vila, amb una façana amb ornamentació. Hi ha la residència de la família Marill i també hi havia el taller l’ebenista Narcís Carrió.

A finals del segle XIX el carrer ja estava pràcticament tot urbanitzat. A més de les torres dels Bonaplata i els Nadal, s’hi mantenien cases de pagès com Cal Caponata, Can Llopart Maginet i, a la cantonada amb el carrer d’Oriol Mestres, Can Setze, amb valuosos esgrafiats a les façanes. També hi havia dues vaqueries. Tots els masos han anat desapareixent, però encara queden cases de poble ben mantingudes. A la cantonada amb Pedró de la Creu, des de finals dels anys vint hi ha la seu del Centre Excursionista Els Blaus, un magnífic edifici cedit per la família Daura, picapedrers i constructors. Actualment, el carrer compagina el caràcter residencial amb el comercial.

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo
Publicitat
spot_img

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.