Dissabte 05, octubre 2024
20.4 C
Sant Gervasi
20.4 C
Sarrià
Publicitat

La justícia tomba el pla per construir 53 pisos de luxe al jardí de Can Raventós a Sarrià

El TSJC dona la raó a Defensem Can Raventós i anul·la per una infracció l'acord aprovat al ple de l'Ajuntament de Barcelona el setembre del 2020

Publicat el 30.5.2024 8:59

Societat

Sergi Alemany Erra

La forta mobilització veïnal iniciada l’any 2018 contra la construcció de 53 pisos de luxe al cor de Sarrià -el més barat s’anunciava per 875.000 euros- ha acabat frenant l’operació immobiliària, un cop la plataforma Defensem Can Raventós ha vist com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li dona la raó anul·lant el Pla Especial Integral i de Millora Urbana per a la parcel·la situada entre els carrers Bonaplata i Fontcoberta, al nucli antic del barri.

Publicitat

La sentència judicial feta pública en una roda de premsa per l’entitat veïnal aquest dimecres, apunta que el Pla Especial objecte de recurs -aprovat al ple de l’Ajuntament de Barcelona el setembre del 2020 amb l’únic vot en contra d’ERC- infringeix de manera “inqüestionable” la normativa urbanística vigent de protecció del patrimoni, perquè no es respecten els 10 metres lliures d’edificació al voltant de la masia històrica catalogada de Can Raventós, del 1848, que es troba dins la finca, i la seva finalitat tampoc s’ajusta a preservar i revaloritzar la casa protegida, ni tampoc el jardí que l’envolta, que el TSJC determina també com a “objecte de protecció”, prohibint-hi la construcció de 51 aparcaments soterranis.

Publicitat

A més, la sentència imposa a la part demandada, l’Ajuntament de Barcelona, i a la part codemandada, la promotora inicial del projecte BIGDAL 5000 SL -actualment ha passat a mans de Corp Edificaciones-, el pagament de 3.000 euros en concepte de costes processals a l’Associació Veïnal de Sarrià -que representa legalment a la plataforma Defensem Can Raventós- per les despeses del procés judicial. “Estem molt contents, perquè hem guanyat”, deia en roda de premsa l’activista mediambiental Montserrat Busto. “El resultat no és una sorpresa, ja teníem la sentència prèvia de l’Oficina Antifrau que hi veia irregularitats que ha confirmat el TSJC”, afegia la també activista de la plataforma, Natàlia Botinas.

Roda de premsa a la seu de l’Associació Veïnal de Sarrià © Sergi Alemany

Què comporta l’anul·lació del pla especial per a construir a Can Raventós?

A la pràctica, la sentència del TSJC, que encara no és ferma, comportarà que la construcció dels pisos de luxe no es pugui iniciar en aquests moments tal com tenia previst la promotora Corp, i un cop esdevingui ferma -les parts demandades tenen 30 dies per presentar recurs- decaurà la llicència d’obres concedida per l’Ajuntament dels Comuns i PSC-Units per Avançar, amb el vot favorable de la formació extinta de Manuel Valls, l’octubre de fa dos anys.

“A l’Ajuntament li diem que no destini ni un euro a presentar recurs a la sentència”, apuntava Botinas, demanant que després d’haver negat sempre qualsevol irregularitat -fins i tot un informe generat des de dins del mateix consistori– ara sigui el moment de tornar a seure amb la propietat i traslladar els pisos projectats a Can Raventós a un altre punt de la ciutat: fer una permuta de terrenys. Si no hi ha acord per a una permuta, i la propietat ho volgués, hauria de tornar a començar de zero els tràmits per construir a Can Raventós, amb el nou escenari legal. Fonts de l’Ajuntament asseguren que ells no recorreran contra la sentència, i caldrà veure si ho fa la propietat.

L’inici d’obres a Can Raventós amb gairebé la totalitat dels arbres talats © Laia Melero

Per a la plataforma Defensem Can Raventós, que ha volgut agrair al veïnat de Sarrià els 7.000 euros aconseguits l’any 2021 a través d’una campanya de micromecenatge, la sentència feta pública aquesta setmana és una gran victòria ciutadana “a favor de la protecció del patrimoni històric, cultural, paisatgístic i natural de Barcelona”. Tot i que les obres a Can Raventós pretenien començar-se després de l’estiu del 2023, primer es van suspendre a l’octubre uns dies per ordre del Servei d’Arqueologia de Barcelona, i després van quedar aturades per la mateixa promotora.

Defensem Can Raventós i l’Associació Veïnal de Sarrià reclamen una permuta de terrenys

La investigació del TSJC es va iniciar arran d’una denúncia de la plataforma veïnal presentada el 2021 a través de l’Associació Veïnal de Sarrià, després de mesos de mobilitzacions al carrer per demanar preservar l’espai com a zona verda i refugi climàtic pel barri. El 2019, l’AV de Sarrià ja havia presentat al·legacions al Pla Especial de millora de Can Raventós, considerant que, tant la masia centenària catalogada com el seu jardí, estaven amenaçats de quedar encabits en un entorn “completament desfigurat”. El 2014 ja havien aconseguit aturar una aprovació inicial del mateix Pla Especial al plenari de Districte.

Reivindicació veïnal al mur de Can Raventós © Laia Melero

El projecte d’urbanització de la finca de Can Raventós, entre els carrers de Bonaplata i Fontcoberta, és un projecte arquitectònic que s’allarga des de l’any 2000, amb diverses propostes que, fins avui dia, cap d’elles ha prosperat. Tant la plataforma Defensem Can Raventós com l’Associació Veïnal de Sarrià defensen la permuta del terreny i que la masia pugui convertir-se en un equipament municipal per al barri i el jardí en un refugi climàtic, replantant els arbres talats amb previsió dels estius calorosos que vindran i per a mitigar els efectes del canvi climàtic.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.