22.5 C
Sant Gervasi
| Diumenge 19 de setembre de 2021 |
Publicitat

Casas a la Fundació Rocamora

Publicitat
Publicitat

Arts i lletres

Jesús Mestre Campi

Autorretrat de Ramon Casas, de petit format, una obra inèdita.
Fotografies cedides per la Fundació Rocamora

El pintor Ramon Casas Carbó (Barcelona, 1866 – 1932), fill d’una acabalada família, tenia dues germanes, la Montserrat i l’Elisa. Montserrat es va casar amb Eduardo José Nieto Algora. Els Nieto Casas només van tenir una noia, Catalina Nieto Casas, nomenada pel rei Alfons XIII, marquesa de Villamizar, que es va casar amb Antonio Rocamora Vidal, germà del col·leccionista, mecenes i també pintor Manuel Rocamora, fundador del desaparegut Museu Tèxtil del carrer de Montcada.

Aquest entramat genealògic ens descobreix la relació de parentiu entre Casas, de qui celebrem el 150 aniversari del seu naixement, amb els Rocamora, que és el motiu d’aquesta petita però molt valuosa exposició que es pot veure a la Fundación Cultural Privada Rocamora, al carrer Ballester 2, fins al 28 de desembre. L’exposició ha comptat amb l’expert assessorament de Josep Casamartina i Parassols i d’Eduard Rocamora, president de la Fundació.

Ramon Casas en família mostra una quarantena de peces, entre les quals hi ha alguns autoretrats inèdits del pintor, i uns magnífics retrats de diversos membres de la família, sobretot de Catalina, però també destaca un esbós del retrat que va fer a la seva germana Elvira, de dol, el 1904.

Manuel Rocamora, que també vivia al marge de les convencions, va mantenir una llarga amistat amb Ramon Casas. Va col·leccionar la majoria de publicacions del pintor, com també dibuixos, entre els quals hi ha obres excepcionals, i objectes, com ara la paleta de pintor, i el retrat de l’actor i director teatral italià Alfredo Sainati que Júlia, ja de vídua, li va regalar quan ell la va ajudar a fixar una sèrie de dibuixos al carbó per tal que no es degradessin. Molts d’aquests petits objectes quotidians, testimonis d’una manera de viure i d’entendre la vida, són recollits en les vitrines a l’exposició. I ens  ajuden a penetrar en aquest molt tan creatiu que va modelar la burgesia barcelonina a principis del segle XX.

És, doncs, molt recomanable, aquests dies de Nadal, visitar l’exposició  que permet conèixer el palau Rocamora, una torre emblemàtica del Putxet, que allotja diverses col·leccions -de dibuix, pintura catalana dels segles XIX i XX, ceràmica, indumentària, etc. A més, la Fundació Rocamora fa un descompte per a la gent de Sant Gervasi.

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.