Cultura
Natalia Parejo
Després que l’any passat el Grup de Grallers i Tabalers de Castellers de Sarrià proposessin la iniciativa d’oferir classes de gralla, i que aquesta tingués molt bona acollida, la colla ha decidit reprendre el projecte. És per això, que el restabliment d’aquestes classes, que seran totalment gratuïtes -estaran subvencionades pel grup- tindrà lloc aquest divendres al gimnàs de l’Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia, amb el professor Benet Antius.
La iniciativa comptarà amb dos tipus de sessions. En primer lloc, les sessions d’iniciació, que es duran a terme els divendres de 18 h a 19 h, i pensada per tots aquells que aspiren a endinsar-se en el món de la gralla per primera vegada, o amb coneixements molt bàsics; d’altra banda, les sessions de tecnificació, que es faran de 19 h a 20 h el mateix dia al mateix lloc, pensades per aquells músics amb un desig més profund per conèixer i aprendre sobre aquest instrument tradicional. A més, es convoca a tots els músics als assajos generals de la colla, que tenen lloc els dimecres de 19 h a 21 h. És preferible, de fet, prendre part aquestes sessions, que es consideren fonamentals per afinar les melodies i la coordinació que acompanyen les actuacions castelleres.
El cocap de colla dels Castellers de Sarrià, Eduard Llorens, explica a El Jardí que és “una autèntica sort” comptar amb el professor Benet Antius, a qui considera un dels millors grallers de Catalunya. Addicionalment, des del grup volen fer saber que ells mateixos s’encarregaran d’aconseguir les gralles i el material necessari. És per això que és important que tothom que estigui interessat a participar, s’inscrigui a través del correu electrònic habilitat info@castellersdesarria.cat, ja que “les places són limitades i s’estan a punt d’omplir”, segons avisa Llorens.

Divulgar la música tradicional de gralla
L’objectiu principal d’aquestes classes és “divulgar la música tradicional de gralla, que té un caire molt festiu, tot i que és un instrument català amb poca presència a l’àrea metropolitana de Barcelona”, explica Llorens. Tot i això, les expectatives no només se centren a divulgar la gralla, sinó també en què “la gent gaudeixi de l’instrument, s’ho passi bé, i tant de bo a la llarga les diades estiguin cada cop més plenes de grallers”.
Tot i que les classes comencen aquest 20 d’octubre, no és imprescindible l’assistència des del principi, i expliquen que tothom serà benvingut mentre quedin places. Així mateix, encara que no hi ha un nombre fixat que indiqui les persones màximes que es poden apuntar a les sessions, en cas que hi hagués molta demanda la colla es planteja posar un segon professor per tal que ningú es quedi fora de la iniciativa.