Divendres 03, maig 2024
18.3 C
Sant Gervasi
18.3 C
Sarrià
Publicitat

Dones sense llar tindran a Assís un espai on refer la seva vida a l’edifici Rosario Endrinal

Són 10 apartaments protegits a Sarrià amb el record de la dona sense llar assassinada l'any 2005 mentre feia nit en un caixer del Farró

Publicat el 8.3.2024 14:46

Societat

Sergi Alemany

Cada nit, 117 dones dormen als carrers de Barcelona. Elles arriben en pitjors condicions que els homes, només pel fet de ser dones. La societat les situa en desavantatge, són víctimes de violència, senten por i inseguretat constantment i, a més, es veuen més afectades que els homes pels estigmes socials. Moltes, es tornen invisibles a més de ser invisibilitzades per la societat que les rebutja i ignora.

Publicitat

Abans que la pandèmia de la covid-19 fes aturar gairebé per complet l’activitat al planeta el 2020, Assís, el centre d’acollida per a persones sense llar que opera des de Sarrià, havia anunciat la posada en marxa d’un recurs pioner a l’estat espanyol i un dels pocs que existeixen a Europa en l’àmbit del sensellarisme femení, basat en la metodologia Communal Housing First. Un edifici amb 10 places d’allotjament protegit per a dones que pateixen un sensellarisme ocult i acumulen una mitjana de set anys vivint al carrer. Són dones que viuen al carrer, sí, però també les que dormen al sofà de casa d’una amiga, que treballen internes en pisos de particulars, o que conviuen al costat d’una parella que les maltracta.

Publicitat

El nou edifici, que arriba tres anys després del previst, s’ha inaugurat aquest divendres amb la presència de l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, que ha demanat treballar col·lectivament per evitar que “ningú que no vulgui, hagi de dormir al carrer”. El terreny és propietat de l’Ajuntament, que l’ha cedit durant 50 anys a Assís, i es gestiona amb un concert amb l’Institut Municipal de Serveis Socials. “Hem de tornar-los la dignitat, començant per l’espai”, ha dit Collboni.

En record de Rosario ‘Charo’ Endrinal, la dona sense llar assassinada el 2005 al Farró

El centre porta per nom Llar Rosario Endrinal, precisament en homenatge a la dona assassinada l’any 2005 mentre feia nit al caixer que fa cantonada al carrer Guillem Tell amb Saragossa, al barri del Farró. Uns joves la van cremar viva en un cas d’aporofòbia, l’odi contra els pobres, tipificat al Codi Penal des de fa només tres anys. Recentment, s’hi ha inspirat el periodista i escriptor Ferran Grau per escriure’n un llibre Hiperràbia, i el moviment popular juvenil de Sant Gervasi de Cassoles la recorda cada any amb una encesa d’espelmes i la lectura d’un manifest.

“El cas de Rosario Endrinal ens va commocionar i va fer que destinàrem gran part dels nostres esforços al llarg d’aquests anys a treballar per evitar que aquestes situacions es repeteixin”, ha apuntat el director del Centre Assís, Jesús Ruiz.

Deu apartaments i acompanyament individualitzat per recuperar-se de la violència del carrer

En aquest nou espai, que arriba tres anys després d’inaugurar l’edifici La Violeta a les Tres Torres i quatre de l’obertura de la Llar Impuls a Sarrià, cada dona disposarà del seu propi apartament i si té un animal de companyia, també el podrà portar. L’estada d’aquestes dones serà amb un caràcter indefinit, amb l’objectiu que tard o d’hora hi hagi, això sí, una rotació de dones al centre, on a través de l’acompanyament individualitzat i espais de trobada comuns se les dotarà dels recursos necessaris per a apoderar-se en el seu procés de recuperació d’haver estat víctimes de la violència psicològica, física, sexual que s’exerceix al carrer contra elles.

Es calcula que el sensellarisme femení representa un 10% del total de persones sense sostre que hi ha a la ciutat, que compta actualment amb 2.913 places d’acolliment residencial per a persones en situació de sensellarisme, en col·laboració amb les entitats que integren la Xarxa d’Atenció per a Persones Sense Llar (XAPSLL). Tot plegat, en un context en què cada cop més dones joves sense llar truquen a la porta d’entitats com Assís o Arrels per demanar ajuda a la ciutat.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.