Educació
Kumon
Gairebé sense adonar-nos-en, arriba el final de curs; moment en què infants i joves hauran de fer front als exàmens finals. De vegades, els alumnes, i també molts pares, es pensen que allò que estudien els seus fills per al següent examen no els servirà de res, perquè al cap de pocs dies ja no es recordaran d’aquestes coses. Els fills estudien o aprenen?
Per a Kumon és imprescindible que els alumnes siguin protagonistes del seu procés d’aprenentatge, transmetent-los els valors fonamentals de l’educació i no basant-se només en el rendiment escolar. Si, en lloc d’assenyalar-los que han d’aprovar un examen, se’ls diu per endavant que el seu objectiu és estudiar 30 minuts cada dia, valoraran el procés d’estudi. “No es tracta només d’aprovar, sinó d’aprendre i estudiar cada dia”, apunta la directora i orientadora del centre Kumon Barcelona – Sant Gervasi-Galvany, Laia Santanach.
Segons Santanach, cal seguir la premissa “Lliçó entesa, lliçó repassada, lliçó apresa”. Aprendre una mica cada dia és la clau, perquè intentar d’aprendre-ho tot de cop no és recomanable. A partir d’aquí, hi ha un seguit de pautes per ajudar als fills a estudiar millor:
1. Desbloquejar la ment: La causant del bloqueig mental s’anomena ansietat d’avaluació i genera tensió, estrès i nervis. Aquesta situació fa que els fills es quedin en blanc sense saber la resposta encara que hagin estudiat i moltes vegades la recordin quan surten de l’examen.
2. Evitar la síndrome de sobreentrenament: Organitzar una agenda d’estudi tenint en compte els temps de descans és molt important. Estudiar durant molta estona sense parar s’anomena síndrome de sobreentrenament i vol dir que el cervell està tan cansat que, encara que es continuï estudiant, ja no s’assimila la informació.
3. Canviar el “no puc” pel “jo puc”: L’única manera de canviar el “no puc” pel “jo puc” és l’entrenament mental: en la mesura que aprenen, dominen coneixements i obtenen confiança en ells mateixos. Aquesta seguretat evita que els fills es quedin en blanc durant un examen.
4. Evitar memoritzar continguts: Aprendre no és acumular coneixement memoritzant, sinó entendre tot el que es llegeix. Per aconseguir-ho no hi ha res millor que llegir molt i així desenvolupar la capacitat de concentració i retentiva; d’aquesta manera, estudiar és molt més fàcil.
5. Llegir en veu alta: Quan els fills estan repassant la lliçó, és aconsellable que ho facin en veu alta, perquè activa la capacitat del cervell per emmagatzemar informació, augmenta la capacitat de memòria visual i fa que el contingut sigui més fàcil de recordar, amb la qual cosa s’evita que se’ls quedi la ment en blanc a l’hora de respondre una pregunta.
6. Aplicar tècniques mnemotècniques: Tot el que ajudi a recordar és positiu, com ara organitzar esquemes i resums, associar continguts i relacionar temes. Que els fills entenguin el que estan estudiant és fonamental i perquè ho facin, es pot ensenyar-los a associar paraules i conceptes importants amb imatges o records.
7. Mantenir hàbits saludables: Menjar sa, fer esport o exercicis de relaxació per eliminar l’estrès acumulat i evitar dormir poc és vital per aconseguir augmentar la concentració dels joves estudiants.
I, encara que és possible que d’aquí a un mes ja no recordin tota la matèria, hauran après a:
- Superar un repte per si mateixos.
- Tenir capacitat de treball, planificació i concentració.
- Desenvolupar la memòria, la capacitat de deducció i de comprensió.
- Una base sòlida de coneixements que el permetran conèixer el món que l’envolta, i que a més l’ajudaran a començar a descobrir les seves preferències, afinitats i motivacions per construir el seu camí personal i professional.