Com serà el temps els primers mesos de l’any?

Els propers mesos viurem un hivern amb temperatures per sobre de la mitjana i amb poques precipitacions

0
Temporal marítim a Barcelona © Àlex Sancliment

Meteorologia

Àlex Sancliment (@alexsnclmnt)

Després d’un mes de novembre molt càlid -el més càlid en els darrers 106 anys a l’Observatori Fabra- i sec, i d’un desembre amb temperatures al voltant de la mitjana i amb poques precipitacions (excepte a punts de Collserola), és important saber quina tendència ens indiquen els models meteorològics per als primers mesos de l’any. Per conèixer aquesta tendència, podem mirar els models estacionals, que són els models que entreveuen quines tendències hi haurà a llarg termini, tot i que, evidentment, ho fan amb una fiabilitat molt limitada. Els dos models estacionals de referència per a les nostres contrades són l’europeu (ECMWF) i l’americà (agència NOAA).

Tot i que sembla que l’any començarà amb temperatures baixes, el model americà preveu un mes de gener amb temperatures superiors a les normals per l’època de l’any i precipitacions per sota de la mitjana, mentre que el model europeu indica tot el contrari: un mes de gener amb temperatures similars a la mitjana climàtica i més plujós del normal. Pel que fa al mes de febrer, els dos models ens mostren un mes marcat per temperatures superiors a la mitjana climàtica i precipitacions moderadament per sota del normal. Finalment, ambdós models tornen a coincidir en la previsió per al mes de març: unes temperatures moderadament per sobre de la mitjana climàtica i pluges normals.

Sembla, doncs, que els propers mesos viurem un hivern amb temperatures per sobre de la mitjana i amb poques precipitacions, seguint la tendència dels darrers anys. Observant les dades de l’Observatori Fabra, que té la sèrie de dades més llarga de Catalunya, podem veure que des de l’any 2010 només dos hiverns han estat considerats plujosos i tres es poden considerar lleugerament freds. Això contrasta clarament amb els hiverns que hi havia abans del canvi de mil·lenni.

Durant la dècada dels anys 80, Barcelona va tenir més de la meitat dels hiverns amb temperatures per sota de la mitjana climàtica, i a la dècada dels anys 90 la meitat dels hiverns van tenir entre un 50 % i un 100 % més de pluja del normal, un fet que només s’ha tornat a repetir en dues ocasions: el 2002-2003 i el 2019-2020.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.