Meteorologia
Àlex Sancliment Muñoz (@alexsnclmnt)
En meteorologia, a banda de mesurar les precipitacions que es registren en un territori durant l’any natural (de l’1 de gener al 31 de desembre), també s’utilitza el concepte d’any pluviomètric o hidrològic, que correspon al període que transcorre des de l’inici de la tardor d’un any (1 de setembre) fins al final de l’estiu de l’any següent (31 d’agost).
El passat 14 de setembre el Servei Meteorològic de Catalunya va fer públiques les dades referents a l’any hidrològic que va acabar el darrer dia del mes d’agost, i que va estar molt a prop de trencar rècords. En el conjunt del país, l’any pluviomètric 2019-2020 pot considerar-se com un any plujós i, fins i tot, molt plujós, superant els valors de la mitjana climàtica arreu, excepte en alguns punts de l’Alt Pirineu, l’Alt Empordà i el Penedès, on l’any pot considerar-se normal. És sobretot a les Terres de l’Ebre, el litoral central i les comarques gironines, on l’any pluviomètric ha arribat a gairebé doblar el valor de la mitjana, especialment a les muntanyes dels Ports, on es van acumular 1.850 l/m2.
A la ciutat de Barcelona i, concretament, al nostre districte, tenim la sort de comptar amb l’Observatori Fabra, que té una de les dues úniques sèries de dades climàtiques amb més de 100 anys d’història de tot el país, amb dades des de l’any 1914. En aquest any pluviomètric l’Observatori ha registrat 859,2 mm, que amb un 35% més respecte la mitjana climàtica fan que el 2019-2020 se situï com el 7è més plujós en els darrers 107 anys. Aquest excés de precipitacions també es nota a l’altra vessant de la Serra de Collserola, on l’estació meteorològica del CAR de Sant Cugat del Vallès ha recollit 816,1 mm, el màxim des de la seva instal·lació l’any 2013.
En veure aquests registres, immediatament ens venen al cap dos episodis que hem viscut enguany i que han estat els principals responsables d’aquest superàvit de precipitació: en primer lloc, el temporal Glòria, al mes de gener, que va deixar acumulacions molt importants a la ciutat i arreu del país; i en segon lloc, els aiguats viscuts al mes d’abril, quan en ple confinament per la pandèmia de la covid-19 vam poder veure des de finestres i balcons un històric temporal de pluja que va acumular 213,7 mm entre els dies 18 i 22 d’abril, arribant a 259,3 mm en el conjunt del mes. Va convertir-se en el més plujós de la sèrie climàtica 1914-2020. Aquest abril tan plujós ha comportat que els primers quatre mesos de l’any hagin estat els més plujosos des de l’any 1914, amb 412,4 mm. En canvi, l’any passat es va enregistrar el primer quadrimestre de l’any més sec de tota la sèrie, amb només 59,3 mm, demostrant un cop més la gran variabilitat que té el clima mediterrani.