Dimarts 23, abril 2024
13.1 C
Sant Gervasi
13.1 C
Sarrià
Publicitat

Compartir les vivències per afrontar el dolor, la proposta de l’Hospital Plató

Seguint el programa de les jornades del ‘Grup Sense Dolor Plató’, l'Espai Plató va acollir un conjunt de professionals de la medicina, així com pacients i familiars, per parlar del tractament del dolor des de tots els punts de vista.

Roser Díaz Martin
Roser Díaz Martin
Vaig cursar els meus estudis a les Teresianes del carrer Ganduxer i he viscut tota la vida al barri. Vaig llicenciar-me en Geografia i Història a la Universitat de Barcelona i tinc el curs d’adaptació pedagògica. He treballat durant 32 anys en el món de les mudances, on encara soc comercial. M’agrada la poesia i l’any 2009 vaig publicar el poemari Por tísoy, sé túpor mi. He guanyat diversos Jocs Florals, i el juny del 2018 vaig obtenir el segon grau de xinès per la Universitat de Pequín. També em dedico a fer estudis històrics d’edificis de Barcelona per presentar a l’Ajuntament. I com no, col·laboro amb El Jardí des del juny del primer any que va sortir.

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Salut

Roser Díaz

“L’ésser humà es pot desposseir de tot, excepte d’una cosa, la decisió de la seva pròpia actitud davant de qualsevol classe de circumstància”

Publicitat

Viktor Frankl

Publicitat

Seguint el programa de les jornades del ‘Grup Sense Dolor Plató’ el passat 3 d’abril, l’Espai Plató (C/ Tavern 61) va acollir un conjunt de professionals de la medicina, així com pacients i familiars, per parlar del tractament del dolor des de tots els punts de vista. La jornada es va dividir en tres parts.

En la primera part es va fer una teràpia de grup per parlar de la relació entre el dolor i el patiment. Victòria Carmona, doctora en Psicologia, va fer un admirable resum de la situació que pateixen molts pacients afectats per un dolor crònic. Va dirigir-se al públic per discernir entre el dolor localitzat, que és inevitable, i el patiment, que és la conseqüència d’aquell dolor.

Com que el dolor es pot modelar segons la resposta que hi donem, Carmona va proposar diverses receptes per afrontar-lo: compartir les vivències a través de teràpies (individuals o de grup), centrar-se en el present i fugir d’un passat que ens deprimeix o d’un futur que ens angoixa perquè no podem controlar-lo. També ens va aconsellar que omplíssim les nostres vides amb activitats, il·lusions o expectatives que ens allunyin de la por, la ira o la tristesa que pot portar un dolor crònic.

Ens va explicar que, per la nostra evolució, som “animals acostumats a estar en guàrdia”. I, com ara no hem de combatre gaires perills externs, patim pels perills interns: els fantasmes s’embranquen ràpidament en els nostres pensaments i acaben confonent-se amb una teranyina de sentiments que ens ofega. ”No estem sols,” és el que ens hem de repetir. La causa hi és, no es pot canviar, però sí la manera d’interpretar-la i pair-la.

 L’acupuntura com a teràpia

Montse Espuña, infermera de l’Hospital Plató, va fer una presentació sobre les tècniques de medicina tradicional xinesa. Ens va parlar de les dificultats jurídiques, sobretot pel que fa a l’acupuntura, que ara mateix no exigeix un títol de metge, fet que desprestigia un camp molt vàlid per a la medicina. Entre d’altres tècniques mil·lenàries, l’acupuntura tracta el pacient no un conjunt d’òrgans sinó com un individu complet format per la seva circumstància personal, el món que l’envolta i ell mateix; és a dir, per una unió física i espiritual.

L’acupuntura, per tant, estudia la persona de manera holística: busca l’harmonia i el benestar físic i mental, ja que quan aquest equilibri es perd és quan comença la malaltia. A través d’aquestes pràctiques, s’intenta reequilibrar el cos fent fluir l’energia de forma correcta per milions de camins interns que s’anomenen meridians. Això s’aconsegueix col·locant les agulles (que originàriament eren de pedra) a uns punts concrets de la dermis. Una de les tècniques específiques és l’auriculoteràpia, que concep el pavelló auricular com un “fetus” on hi ha totes les parts del cos. En altres països europeus, l’acupuntura ja s’aplica als centres d’atenció primària: esperem que aquí puguin fer-ho aviat.

El mal de cap mes enllà de la migranya

Rosó Vidal, metgessa adjunta al Servei de Patologia de l’Hospital Plató, va dissertar sobre els tipus de cefalees i les causes que les provoquen, algunes de les quals són provocades per una ingesta massiva de medicaments precisament per evitar les cefalees. Segons les estadístiques, el 99 % de les dones i el 94 % dels homes tindran mal de cap a la seva vida. La majoria de les cefalees són benignes, però de vegades sota un mal de cap pot amagar-se el principi d’un problema greu. En altres casos estan relacionades amb artritis, artrosis, caigudes, lesions medul·lars… Com a solució, Vidal ens va parlar de fàrmacs i de teràpies com ara la relaxació, la fisioteràpia o l’oxigenoteràpia.

El conjunt de la jornada va ser molt enriquidor. Ara esperem la següent, que serà el dia 29 de maig, al mateix Espai Plató.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.