El Racó del Veïnat
Maria Antònia Font
El darrer cap de setmana de novembre (prolongació del Black Friday) i el primer de desembre (Fira de Santa Llúcia), els veïns de tot el districte, així com les persones que hi treballen, ens hem trobat que totes les línies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) acabaven el recorregut a Gràcia. El motiu: unes obres misterioses a l’estació de Provença. I dic misterioses perquè entre setmana els trens han circulat sense problema.
Després de viure personalment el trasbals de pujar amb bus des de la Rambla (una senyora volia fer sortir-ne tots els passatgers joves) o agafant el metro fins a Vallcarca (i continuant costa amunt a peu), vaig voler investigar dues qüestions: la primera, si es va informar prou de l’aturada; i la segona, quines afectacions personals o laborals ha generat. M’he centrat en Sant Gervasi, però segurament a Sarrià m’hauria trobat respostes similars.
La gran majoria de gervasiencs amb qui he parlat no surten del barri el cap de setmana. És el cas del Josep Maria, veí de la plaça Molina; i de Mercedes, del carrer Folgueroles, que si ha de baixar al centre agafa un taxi. Val a dir que tothom es va sorprendre quan els vaig informar de l’aturada dels FGC.
Per als treballadors, altrament, aquesta aturada ha generat contratemps ben imprevistos: el Nil, veí de Sant Andreu que reforça la campanya nadalenca en una botiga de devora l’estació del Putxet, va manifestar el seu descontentament perquè el trajecte amb Metro se li feia molt més llarg. Així mateix, a la carnisseria Miquel Artés de la plaça Joaquim Folguera, la mestressa va admetre que, en viure a prop i treballar els caps de setmana, el tall no la va afectar. En canvi, la seva companya Janiet, veïna del Clot, es va trobar que a la sortida de l’estació de Gràcia els van adreçar a un bus que era impossible d’agafar. Molesta i desprevinguda, va haver de pujar amb taxi.
Urgia fer aquest tall en aquesta època de l’any? Per què FGC en va informar tan tímidament? Per què no va reforçar les línies de bus pertinents? Tenint en compte que la freqüència dels FGC és molt més baixa que la del metro, haurien pogut tenir més empatia envers uns treballadors sense els quals no tindríem molts serveis i més respecte a uns veïns que ni sempre sortim de Barcelona ni sempre ho fem amb cotxe, i que no tenim per què quedar confinats contra la nostra voluntat.