Societat
El Jardí
- Assís denuncia un atac aporofòbic a les portes del centre d’atenció a persones sense llar
- Creix de manera alarmant l’atenció d’Assís a dones joves sense llar
El sensellarisme femení és una problemàtica latent que, tot i afectar a milers de dones arreu del món, no es visibilitza prou. Per aquest motiu, i en la prèvia del Dia de les Persones en situació de Sense llar, el 24 de novembre, i el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre, el centre d’acollida Assís ha celebrat la 3a jornada de Les inVISIBLES.
L’acte, que ha tingut lloc el dimarts 19 de novembre al Paranimf de la Universitat de Barcelona, ha estat dedicat al sensellarisme femení i amb perspectiva de gènere, és a dir, incloent-hi a persones en situació de sense llar que pertanyen a la comunitat LGTBIQ+. La jornada ha estat seguida per més de 300 persones, que han escoltat el testimoni de dues supervivents, l’Alba i la Carmen, acompanyades per l’entitat ubicada a Sarrià.
Aplicar la perspectiva de gènere, clau per atraure dones ‘invisibles’
Assís ha passat d’atendre un 10% de dones en situació de sense llar el 2016, a fer-ho en un 48% en l’actualitat, sobre el total de persones que atén. Això és gràcies a la perspectiva de gènere que ha aplicat el centre durant els últims anys. “L’any 2016 vam començar a veure que venien molt poques dones al centre, i ens semblava curiosa aquesta infrarepresentació, tenint en compte la feminització de la pobresa i que el sensellarisme és la màxima representació de la vulnerabilitat. Elles no arribaven al 10%”, apunta la directora de l’àrea social d’Assís, Elena Sala.
La Llar Rosario Endrinal, un espai segur per a les dones víctimes de violències
Si malviure al carrer suposa una amenaça real per a la vida de les persones sense llar, en el cas de les dones aquesta amenaça es multiplica. Un exemple és el cas de Rosario Endrinal, qui va ser assassinada en un caixer de Sarrià-Sant Gervasi ara farà 19 anys. La seva història dona nom a l’edifici inaugurat el març de 2024 per Assís, la Llar Rosario Endrinal, que acull una desena de dones en situació de llarg recorregut al carrer. “Elles busquen passar desapercebudes per un tema de seguretat, i d’aquí que la invisibilitat sigui una estratègia de supervivència”, explica Sala.
“Es tracta d’un programa molt exigent, que demana professionals molt preparades compromeses en l’aplicació de la perspectiva de gènere, la reducció de danys i en l’abordatge de la salut mental greu, les violències i els traumes”, explica doctora en Sociologia a la Universitat de Barcelona, Marta Llobet, sobre l’aposta d’Assís per la Llar Rosario Endrinal. Ella mateixa ha estat l’encarregada de presentar les primeres conclusions de l’estudi ‘Perspectiva de gènere en la intervenció social en dones en situació d’exclusió residencial‘, sobre el projecte de la Llar Rosario Endrinal d’Assís.