Reportatge: Festa Major de Sant Gervasi
dissabte 9 de juny: Pregó
M. Antònia Font Fernández
La sala d’exposicions de la Biblioteca Joan Maragall va esdevenir el marc de la Festa Major de Sant Gervasi d’enguany. En un entorn més recollit del que hauria estat desitjable, el nou president de l’Associació de Veïns, Joan Sancho Umbert, va donar relleu al caràcter antropològic de les festes majors. Es veu que el carrer Berlinès va ser el més premiat a l’època en què s’engalanaven carrers, i que dues generacions enrere hi havia una tradició de sardanes molt potent.
El va seguir el president de Barnavasi, Salvador Albuixec, que va relatar els orígens de la veneració a la Mare de Déu de la Bonanova (originàriament, Bona Nova), en un entorn eminentment camperol i a dues hores amb carro del que era Barcelona aleshores.
Finalment va parlar Jordi Martí, regidor del districte, que va insistir a difondre una celebració on tot gervasienc hi pot trobar el seu lloc.
Mentre que la biblioteca era plena d’estudiants lluitant per fer-se un bon futur (és època d’exàmens…), és de lamentar que a la sala d’exposicions hi hagués tan poca afluència: els gervasiencs hauríem de reflexionar sobre quin valor atorguem al caliu veïnal.
diumenge 10: Fem pinya!
Juanjo Compairé
Matí de Festa Major a la Plaça de la Bonanova. Gent que surt de Missa o que passeja fent temps per fer el vermut. Tres colles castelleres s’han reunit a la Plaça. Curiosament dues d’elles amb dones com a cap de colla: Mariona Corominas, del castellers de Cerdanyola i Olga Godó, dels castellers de Sarrià. I és que la normalització de la incorporació de dones a les colles castelleres és imparable. Tant és així que moltes (i també bastants nois) porten un mocador lila amb la llegenda “Pit i ovaris”, versió civilitzada del tradicional i masclista “Pit i collons”.
La tercera colla és la Jove de Barcelona. Val a dir que les tres colles han col·laborat entre sí i hem vist a la pinya barrejades les camises blanques de Sarrià (colla encara no “batejada”) amb les granes de la Jove i les verdes de la gent de Cerdanyola. Un matí primaveral que anuncia l’estiu pròxim en què hem pogut gaudir d’esplèndids castells de 7 en diverses modalitats (per exemple, un 5 de 7 aixecat per dins executat amb elegància per la colla Jove).
Era l’oportunitat per als castellers de Sarrià de treure’s la camisa blanca de colla en formació. No ho van aconseguir aquest dia però si la setmana següent: el dissabte 16 de juny, a l’actuació a la plaça d’Àngela Roca de Gavà, i acompanyats dels Castellers de Gavà i Castellers de l’Arboç, la nova colla sarrianenca va alçar per primera vegada en una diada el P4, 4d6, 3d6a, 3d6, P4. Podrà tornar a lluir la camisa de color bordeus, amb el seu lema: “Fem pinya, fem vila”!
dijous 14: Jazz i botifarra
Marta Trius
Les festes de Sant Gervasi uneixen i reuneixen a la gent del barri i a molts que no ho són però que, any rere any, gaudeixen de les activitats que s’organitzen. Entre la calor de l’estiu que ja començava a notar-se i les ganes de sentir bona música, el passat 14 de juny es va celebrar per vigèsima primera vegada a la plaça Frederic Soler la festa de la botifarra, una festa que no solament convida a sopar a l’aire lliure, sinó que crida a viure l’essència del jazz de la mà de Luky Guri i Sextet Dixieland Band.
En aquesta ocasió el repertori va ser molt variat: van interpretar alguns dels millors estàndards nord-americans que combinaven amb temes més personals, que formen un tot musical d’alt nivell. Cançons com la tan coneguda My way interpretada en solitari al piano per Luky Guri, o l’havanera El Meu Avi amb la qual molts dels presents van vibrar en recordar les nits d’estiu entre amics. Si a aquest repertori afegim l’himne gospel per excel·lència When the Saints Go Marching In o l’himne (valgui la redundància) del Barça versionat amb tocs de jazz, pràcticament no queda res al tinter.
La banda frueix tocant i donant-ho tot a les festes de Sant Gervasi i els que vam gaudir de l’actuació així ho vam sentir, el mateix Luky Guri ho ha dit en més d’una ocasió: “el jazz amb botifarra és un gran invent, un invent cívic que em permet retrobar-me amb els amics del Sextet Dixieland Band”. La complicitat entre ells es pot palpar. Un grup que ara s’ajunta molt de tant en tant però, quan ho fa, fascinen.
divendres 15: Homenatge
El Jardí
Ahir divendres va tenir lloc als Jardins de Vil·la Florida, la tradicional Nit de l’Homenatge, on es distingeix a veïns, empreses i entitats del barri. Enguany no hi ha cap persona com a protagonista, ja que és va fer un homenatge especial al Tramvia Blau de l’avinguda del Tibidabo que, com es ben conegut, està aturat per obres de reforma o remodelació. Es distingí especialment a un dels conductors del vehicle. També es va fer homenatge a l’Escola Decroly i a la Ferreteria Peña, del carrer Teodora Lamadrid.
Com és habitual, la vetllada va ser molt concorreguda i, a més del regidor Jaume Asens, hi va anar Neus Munté, candidata per Barcelona del Grup Municipal Demòcrata a les eleccions municipals de 2019.
dissabte 16: La Nit Màgica
La Festa Major de Sant Gervasi es va acabar amb la tradicional Nit Màgica de la Bonanova. Els balls country van amanitzar l’ambient de la plaça, on la Comissió de Festes preparava una gran fideuà. Finalment, amb l’arribada de la nit, és va encendre una de les principals atraccions de la Festa, el castell de focs que sembla brollar de dins de la parròquia.
Fins l’any vinent!