Dijous 18, abril 2024
13.5 C
Sant Gervasi
13.4 C
Sarrià
Publicitat

‘Cuina pairal i conventual’, el nou llibre de Fra Valentí Serra de Manresa

'Cuina pairal i conventual' no és un llibre de receptes, tot i que n'hi ha un munt, sinó un assaig històric i antropològic sobre la tradició de la cuina rural tradicional i l'estreta vinculació amb els convents caputxins catalans

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 25.6.2020 6:30

Cultura

Jesús Mestre

Fra Valentí Serra de Manresa, caputxí del convent de Sarrià, ens regala un nou llibre, Cuina pairal i conventual, en aquesta ocasió dedicat a la cuina (editat per Farell Editors, col·lecció Rebost i cuina, 20, novembre de 2019). Però no és un llibre de receptes, tot i que n’hi ha un munt, sinó un assaig històric i antropològic sobre la tradició de la cuina rural tradicional (la pairal) i la seva estreta vinculació amb la dels convents caputxins catalans, des del segle XVI al XX. És una cuina que ha influenciat molt la tradició gastronòmica catalana.

Publicitat

El llibre s’organitza al llarg de 20 capítols temàtics que tracten qüestions com l’austeritat dels àpats caputxins, les pitances o menges especials, l’ús d’herbes aromàtiques i espècies, la vinculació dels ingredients a la temporada o el concepte tradicional de la cuina d’aprofitament. És fàcil veure que és una gastronomia amb una forta base vegetariana, on la carn entra de manera ocasional en les receptes.

Publicitat

Tot seguit, ens introdueix en les diferents parts i els ingredients dels àpats: les sopes, els guisats de naps, carabassa, cols, el sofregit de ceba com a element diferencial, els llegums, l’arròs, els bolets, el peix i el bacallà, la carn d’olla… per acabar amb la galantina, la fruita, la xocolata, el vi, el vermut i la ratafia. Com és habitual en els llibres de Fra Valentí, ens posa a la nostra disposició un glossari i un índex analític on poder aclarir dubtes o ampliar informació. I podem copsar l’erudició de l’obra a partir de les fonts i l’extensa bibliografia que ha utilitzat.

Els lectors d’El Jardí fa molts anys que gaudim dels coneixements erudits i la fàcil lectura dels textos del caputxí, ordenats en la secció Cuina de convent.  A qui no ho ha hagi fet alguna vegada, l’animo a guisar alguna de les receptes que ens ha estat proposant, en alguns casos un poc arcaiques però amb algunes variants senzilles es poden fer sense dificultat amb ingredients actuals. I si provenen de l’hort, de proximitat, molt millor! Així, la lectura de Cuina pairal i conventual (Farell Editors) ens permet trobar una nova dimensió a totes aquelles receptes i escrits. S’ordenen i es renoven a partir d’una nova mirada. I podem gaudir tot tafanejant en els orígens de la tradició gastronòmica del país.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.