arts i lletres: La Vocal de Lis i altres lletres
Jesús Mestre
Imma Domènech, Sanda Palau i Laura de Caralt, editores de La Vocal de Lis, ens convoquen amb en José M. de Arquer i la Marián Seguí a l’agradable seu de l’editorial al passatge Arcàdia. En José M. és autor de la sèrie de contes infantils ‘Pol Aventurer’, dels quals s’han publicat quatre llibres a Aurifany (editorial que a partir d’ara gestiona La Vocal de Lis), i està a punt de publicar-se el cinquè on en Pol ens descobreix el món de les papallones. Marián, la parella d’en José M., és la il·lustradora dels contes i està desenvolupant un complicat sistema d’il·lustració per ordinador, que cada vegada dóna fruits més espectaculars: molt de color, molt moviment i molta precisió en els detalls. I ella hi posa molta passió i dedicació.
Els detalls són importants en els contes d’en Pol: poden ser viatges de descoberta a indrets remots i exòtics, com l’Antàrtida o Àfrica, o de llocs pròxims però sempre hi vas de la mà d’animals: el pingüí, l’elefant, la formiga, l’esquirol… i ara la papallona que serà un dels primers llibres publicats amb el segell de La Vocal de Lis. Són contes que permeten als nens introduir-se en la lectura i tenen un component pedagògic, ja que permeten al lector conèixer a fons l’animal protagonista; al final del llibre es recullen unes notes per aprofundir en el seu coneixement. De fet hi ha escoles que han escollit alguna de les aventures d’en Pol com a llibre de lectura. L’autor proposa un final d’aventura breu per donar al lector l’oportunitat de completar-lo segons la seva pròpia imaginació. José M. també col·labora amb el web Boolino, especialitzada en literatura infantil, on escriu contes curts, d’un màxim d’una pàgina.
En José M. de Arquer també escriu narracions juvenils i la seva primera novel·la és Custodios. En aquesta novel·la, en David, el protagonista, és testimoni dels enfrontaments de la Lis amb uns sinistres personatges que tenen poders poc corrents. En David i la Lis inicien un viatge trepidant per protegir un objecte sagrat que aquests éssers obscurs volen apropiar-se, de vegades amb l’ajuda dels terribles frumentaris, les seves bèsties de caça.
La novel·la, de gairebé 450 pàgines, té molta acció i, en alguns moments, fa por de veritat! L’autor utilitza, de vegades, experiències que ha viscut i situa dins de la trama de la novel·la. Part de l’acció passa al Port de la Selva, una zona que José M. coneix molt bé, ja que hi estiueja. Els protagonistes són nois i noies que no tenen cap do en especial —en contrast amb altres novel·les d’aventures juvenils on els protagonistes tenen poders extraordinaris— i això els fa més pròxims, molt humans, cosa que permet al lector d’identificar-s’hi fàcilment. Els herois de Custodios tenen un gran esperit de lluita i de col·laboració entre ells, i això és el que els dóna força i els ajuda a superar totes les dificultats i configurar el seu propi món.
La primera edició de Custodios no és d’Aurifany, però quan l’Imma va llegir la novel·la, va voler portar-la a l’editorial. I això que, en alguns moments de la lectura, va arribar a passar por. Però la novel·la és trepidant i les aventures dels nois i noies són apassionants! A més, té excel·lents referències als blocs i a les pàgines literàries d’internet.