Dissabte 27, juliol 2024
26.5 C
Sant Gervasi
26.4 C
Sarrià
Publicitat

Debats sobre el referèndum

Publicat el 8.5.2017 19:30

Notícies de Sant Gervasi

Jesús Mestre

La qüestió sobre el referèndum per la independència de Catalunya està propiciant diversos actes organitzats per l’ANC, Òmnium Cultural o altres institucions. Entre els que s’han fet darrerament, cal esmentar l’acte El procés català vist des d’Europa que es va fer a l’Escola Sunion, a l’avinguda de la República Argentina, el 17 de març, amb la presència de l’eurodiputat Josep M. Terricabres i de la periodista alemanya Krystyna Schreiber, moderat per Miquel Strubell. En aquest acte es va dir que és molt important mantenir sempre el conflicte dins d’uns paràmetres estrictament democràtics, ja que és el tipus de llenguatge que s’entén a Europa i a la resta de democràcies occidentals. I recordar, sempre, que els grans canvis a la història el fan el poble, no els estats. Podeu veure el vídeo complet de l’acte al següent enllaç: http://www.ssgxi.cat/video-de-la-conferencia-el-proces-catala-vist-des-deuropa
Un mes més tard, el dimarts 25 d’abril, el Teatre de Sarrià va acollir un altre acte de l’ANC Sarrià-Sant Gervasi, Fem futur, fem república, en aquest cas en format de debat-taula de partits polítics. L’acte va ser moderat pel periodista Antonio Baños, que ho va fer molt bé, i els polítics que hi van participar van ser Albert Botran (CUP), Gerard Gómez del Moral (ERC), Joan Josep Nuet (EUiA) i Jordi Turull (PDeCAT).

Publicitat
Acte al Teatre de Sarrià. Fotografies de Llorenç Codern

Tres dels polítics participants es van mostrar com a independentistes convençuts, mentre que Nuet només va mostrar-se com a partidari del dret a decidir, tot i que també és favorable a fer el referèndum… millor acordat o amb reconeixement internacional. Això va rebaixar molt les possibilitats de debat, ja que hi havia molt de consens amb la majoria dels aspectes que es van tractar. Potser aquest és el punt més criticable de l’acte: ja que no hi havia gaire possibilitat de debat, potser caldria haver cercat un format que donés més joc al discurs dels participants, que eren tots ells molt destacats.
Va agradar molt el jove Gómez del Moral, veí del barri, que va afirmar que “estem on volíem” i que cal refermar “la mobilització popular que és el que farà impossible parar el procés”. També va ser contundent Turull en constatar que “la gent va perdre la por el 9 de novembre de 2014, quan es va desbordar democràticament l’estat”. Botran va advertir, però, que “la repressió sempre té efecte”. I, per la seva part, Nuet considera que hi ha tres premisses importants per portar a bon port el procés: unitat, valentia (ja que caldrà desobeir) i lleialtat entre partits.
Baños va saber gestionar admirablement les nombroses preguntes dels assistents que omplien el teatre, i que van sortir satisfets. Podeu veure el vídeo d’aquest debat i d’altres actes organitzats per l’ANC, al seu web: http://www.ssgxi.cat

Publicitat

El dimarts 9 de maig al Col·legi de Metges de Barcelona, al passeig de la Bonanova, es va celebrar la xerrada El procés sobiranista, a càrrec d’Hilari Raguer, OSB, historiador, monjo de Montserrat i sacerdot. El doctor Joaquim ramis va presentar a Raguer que va desenvolupar un discurs molt ben estructurat i amè, amb oportunes anècdotes que donaven molt de color. Va destacar la gran capacitat del poble català per unir-se i associar-se en una causa comuna, tot i que de vegades també és molt capaç de dissociar-se. Va destacar, en aquest sentit, les grans mobilitzacions populars dels darrers anys en motiu de l’11 de setembre, i les va comparar amb una mobilització que va viure de jove, l’any 1947, en motiu de l’Entronització de la Mare de Déu de Montserrat. Va participar en el comitè organitzador, la Comissió Abat Oliva, en la que van coincidir personalitats com Fèlix Escales, Fèlix Millet Maristany i Josep Benet. Recorda que, per la col·lecta popular, es van vendre 3 milions d’estampes amb un dibuix de Lola Anglada, el “més petit de tots”. La gent va mig omplir la gran sala d’actes del Col·legi, per capacitat de gairebé 300 persones.

No serà el darrer acte: el dilluns 15, a la Casa Sagnier, hi ha una conferència-debat sobre 12 raons per votar Sí al referéndum, amb Joan Buscà. I el 30 de maig, de nou al Teatre de Sarrià, hi ha la xerrada sobre La hisenda catalana i les pensions, amb Núria Bosch catedràtica d’economia pública de la UB i Lluís Salvador secretari d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya; modera l’acte Alfons Durán-Pich, mànager professional, empresari i inversor.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.