Dilluns 11, desembre 2023
14.2 C
Sant Gervasi
14.1 C
Sarrià
Publicitat

Demència, pandèmia i noves rutines, per Guillem Martin

Cal trobar estratègies que permetin que les persones malaltes de demència no se sentin aïllades socialment

Publicat el 25.2.2021 6:30

Opinió

Guillem Martin, Fundació Uszheimer

Comencem aquest 2021 de la mateixa manera que hem passat la majoria de mesos del 2020: enmig d’una pandèmia mundial. 

Publicitat

Aquesta situació, completament nova per a tots, ha fet que ens hàgim de replantejar molts aspectes bàsics de la nostra vida quotidiana. Aquest replantejament implica una readaptació al nostre medi, i per tant un aprenentatge. Però, què passa quan la nostra capacitat d’aprenentatge és limitada o, en alguns casos, inexistent?

Publicitat

Les persones amb un diagnòstic de demència presenten greus dificultats quant a la capacitat d’emmagatzemar noves informacions, i per tant per aprendre noves rutines. Com a professionals de la Fundació Uszheimer, estem en contacte constant amb aquest tipus de patologies, i hem detectat que la incorporació d’aquestes noves rutines, com són el manteniment de distància social, no sortir de casa o portar mascareta va crear un important grau d’angoixa i neguit a les persones malaltes de demència. El motiu principal és el fet de no entendre el perquè de totes aquestes mesures, ja que mai abans s’havia viscut una situació semblant a l’actual. No les reconeixen com a conductes habituals, i com fan amb tot el que no és rutinari en aquestes malalties, d’entrada les rebutgen.

Vèiem com, en moltes ocasions, aquestes persones no eren capaces de mantenir la mascareta a lloc, de mantenir les distàncies, i no podien evitar conductes tan nostres com fer una abraçada o fer un petó. És cert que la situació actual ens està obligant a no dur a terme aquestes accions, però també és cert que malalties com l’Alzheimer no entenen de distància social, ja que sovint és aquest contacte físic el que ens permet comunicar-nos i sentir-nos vius i estimats.

És necessari, aleshores, trobar estratègies que ens permetin que les persones malaltes de demència no se sentin aïllades socialment a conseqüència d’aquestes mesures de xoc, i així buscar un equilibri entre la protecció a la covid-19 i un benestar social i psicològic que permeti seguir el tractament de les demències. Des de la Fundació Uszheimer, seguim treballant per a aquestes persones i per a les seves famílies. Tot i aquestes dificultats, després de mesos convivint amb totes aquestes mesures, ens hem sorprès per la capacitat d’adaptació que mostren les persones que tenen aquest tipus de malalties. De manera inconscient i progressiva, han anat incorporant aquestes mesures, però es fa evident en el dia a dia que les persones necessitem abraçar-nos, tocar-nos, estimar-nos. En definitiva, ser humans. Nosaltres seguirem lluitant per partida doble perquè tant de bo aquest 2021 puguem tornar a gaudir de la nostra essència.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.