Diumenge 25, febrer 2024
11.1 C
Sant Gervasi
11.1 C
Sarrià
Publicitat

Denuncien la presència d’amiant al bosc de Can Caralleu a Sarrià

Els veïns es queixen de l'espera per la retirada del material cancerigen i Batlle diu que al gener començarà el procés per contractar una empresa

Publicat el 1.12.2022 12:38

Societat

Sergi Alemany

Veïns del barri de Can Caralleu es queixen que fa temps que denuncien la presència d’amiant en abocaments de runa fets al bosc, en una zona habitual de passeig. En l’última Audiència Pública celebrada al districte un veí va insistir en la petició que es retirin les restes d’aquest material, que un cop trencat o desgastat és cancerigen.

Publicitat

El veí en qüestió critica que, dos anys després d’una inspecció tècnica municipal a la zona l’octubre del 2020, no s’hagi actuat per retirar l’amiant que s’està esmicolant en el medi ambient, i que s’ha detectat en almenys cinc punts del bosc entre el Torrent de Can Caralleu i l’escola EINA. “És una qüestió de salut pública, els veïns no entenem el retard de l’Ajuntament en aquesta actuació”, va recriminar ell mateix a l’Audiència. Altres veïnes han denunciat el mateix retard en l’actuació a les xarxes socials.

Publicitat

Intervenció durant el 2023 i en període “no lectiu”

Segons va respondre en la mateixa Audiència Pública el regidor de Sarrià-Sant Gervasi, Albert Batlle, l’Ajuntament té registrades 21 queixes des del maig del 2019 fins avui per presència d’amiant en aquesta zona. Batlle va defensar que totes elles s’han respost i que “s’ha actuat retirant canonades amb amiant”, i va assegurar que a partir del 2 de gener de l’any que ve començarà el procediment administratiu per contractar el servei d’una empresa acreditada que “procedeixi a la retirada de fibrociment al parc de Can Sentmenat”.

“És un tema d’una extraordinària delicadesa, que s’ha de fer amb empreses molt especialitzades”, va voler matisar Batlle, que també va afegir que els treballs de retirada es faran “en període no lectiu” per no interferir en l’ús de l’espai per part del Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, EINA.

Objectiu, amiant zero al districte

La presència d’amiant al districte és encara vigent, fins al punt que al Consell Plenari del juliol del 2020 es va aprovar una proposició de Cs que instava a la redacció en el termini de mig any d’un pla d’eliminació de l’amiant al districte, i al compromís que Sarrià-Sant Gervasi estigui lliure d’amiant abans de l’1 de gener del 2028. Un dels edificis més afectats és el Mercat de Galvany, amb una coberta de fibrociment pendent de reforma. On també hi havia una forta presència d’amiant era a l’enderrocat restaurant Can Pichurri a les Planes, amb una teulada fabricada, igual que el mercat, amb fibrociment.

Interior del Mercat de Galvany amb la coberta fabricada amb amiant © Mercat de Galvany

Les fibres d’amiant van ser un material molt utilitzat al sector de la construcció per fabricar baixants, canonades i elements d’aïllament tèrmic, fins que l’any 2002 el Govern espanyol va prohibir la seva producció, l’ús i la comercialització. És un material perillós per a la salut quan es talla o trenca, ja que les fibres es desprenen i poden entrar a l’organisme a través de la respiració. L’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer classifica totes les fibres d’amiant com a “cancerígenes per als humans”, i no es coneix cap nivell d’exposició que no sigui perillós.

Per desfer-se de construccions fetes amb amiant cal contractar els serveis d’una empresa especialitzada homologada, bàsicament pel perill de l’exposició al material, i els punts d’eliminació d’amiant estan restringits a aquestes empreses. A títol individual no s’hi pot accedir, però tampoc ho poden fer les empreses que operen sense llicència oficial. Això desencadena en abocaments il·legals en boscos, una pràctica sancionable des dels 1.000 als 100.000 euros depenent de les quantitats abocades, la zona i qui ho ha fet: un particular o una empresa.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.