Societat
El Jardí
- La Drogueria Rovira de Galvany rep el Premi Nacional de Comerç de la Generalitat
- Els sarrianencs escullen el seu millor comerç (i no és el Bar Tomàs)
El tancament icònic de la sabateria Padeví de la plaça Francesc Macià el maig del 2021 després de més de tres dècades funcionant com a petit comerç de barri, no ha estat l’únic en el sector del calçat en els últims anys. De les 111 sabateries que hi havia a Sarrià-Sant Gervasi el 2016, segons dades del cens comercial de l’Ajuntament de Barcelona consultades per l’Agència Catalana de Notícies (ACN), el 2022 només en quedaven 75. Se n’havien perdut, per tant, 36.
La dada concorda amb la desaparició a tot Barcelona i també a Catalunya de tres de cada deu petits negocis de calçat i pell en els últims anys. El 2019, quan va irrompre la pandèmia de la covid, Sarrià-Sant Gervasi ja havia perdut una desena de sabateries, i a partir d’aleshores va venir la davallada més important passant de 101 a 75 ara fa dos anys.
La pèrdua del petit comerç de calçat i pell, per barris del districte
Per barris, al Putxet i el Farró, on el 2016 hi havia 14 sabateries registrades, el 2022 eren la meitat. És a dir, 7 sabateries. A Sarrià, de les 21 botigues de calçat i pell que hi havia el 2016, les últimes dades oficials indiquen que se’n mantenen obertes 14, mentre que a Galvany s’ha passat de 65 a 46 i a la Bonanova d’11 a 8. En el cas de la Bonanova, de fet, el 2019 hi va arribar a haver 12 sabateries, una més que el 2016, mentre que en els altres barris els negocis ja anaven a la baixa.
La desaparició d’una de cada tres sabateries al país és comparable al tancament de llibreries i quioscos (-28%), merceries i paqueteries (-23%), botigues de mobles i màquines d’oficina (-22%) i a les drogueries i perfumeries (-22%).
Les compres per Internet i el preu dels locals, claus per a la davallada
La consolidació del comerç electrònic amb les compres per Internet i la competència deslleial de les grans plataformes en línia, amb preus inferiors per a materials de menys qualitat, agreujat a més amb l’increment de preu dels lloguers dels locals al mercat de l’habitatge, està provocant aquesta situació de pèrdua de petit comerç de calçat als barris.