Divendres 20, setembre 2024
19 C
Sant Gervasi
18.9 C
Sarrià
Publicitat

Dieta tova per al mal de panxa dels infants

Donar-los exclusivament poma, arròs, plàtan o patata pot ser útil en un primer moment, ja que fa més consistents les deposicions. Però hi pot haver falta de nutrients importants

Publicat el 28.12.2019 8:30

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

La diarrea infantil i els problemes intestinals en general solen ser bastant habituals en nens. Els motius poden ser variats: virus, bacteris, paràsits, trastorns funcionals o alguna sensibilitat alimentària. Sigui quin sigui l’origen, és el pediatre qui ens ha d’orientar en el tractament. I recomanar una pauta de rehidratació oral en cas que sigui necessari.

Publicitat

Decidir què els donem de menjar durant aquests períodes sol generar dubtes en molts pares i cuidadors. El que és important és que segueixin menjant. D’aquesta manera és més fàcil recuperar la mucosa danyada: disminueix la durada de la malaltia, el nen guanya pes més ràpid i millora l’estat nutricional.

Publicitat

Com han de menjar?

No hi ha cap aliment o dieta per aturar la diarrea, ja que té el seu propi procés de curació. L’objectiu de l’alimentació serà facilitar al màxim la digestió. La millor opció serà, doncs, una dieta tova o de protecció gàstrica. És completa i alhora permet al sistema digestiu “descansar” i recuperar-se.

Ara es qüestiona l’eficàcia de la típica dieta astringent. Donar-los exclusivament poma, arròs, plàtan o patata pot ser útil en un primer moment, ja que fa més consistents les deposicions. Però hi pot haver falta de nutrients importants.

Els aliments que se solen tolerar millor en aquests casos són els següents:

  • Arròs, sèmola de blat, pasta, patates, pa. Millor si són blancs. S’hi exclou la brioxeria (magdalenes o brioixos)
  • Pollastre, gall d’indi i peix blanc. La millor manera de cuinar-los és al forn, al vapor o a la planxa. Evitem les carns vermelles, que són més fibroses, així com els embotits, el marisc i el peix blau.
  • Els ous es poden menjar, si es toleren bé, en forma de truites o ou dur. Haurem de vigilar perquè, a vegades, alguns nens poden tenir problemes per digerir el rovell de l’ou
  • Fruites madures com el plàtan, la poma o la pera. També compotes de poma
  • Els millors làctics són els iogurts naturals, el formatge fresc i el mató. La llet i els formatges curats els deixarem per a quan ja estiguin bé
  • Una mica d’oli d’oliva per amanir els plats o per menjar amb el pa
  • Verdures ben cuites o en forma de puré (carbassó, carbassa, pastanagues, mongetes tendres…). Les verdures com el bròquil, col i coliflor, millor evitem-les.
  • Pel que fa als llegums, es poden oferir petites quantitats de llenties vermelles (que no tenen pell)
  • A part d’aquestes pautes, és recomanable evitar els fregits i estofats, els dolços, la xocolata i les begudes ensucrades i amb gas.

Pot ser que els nens perdin la gana. És important no forçar-los a ingerir grans quantitats i anar-los oferint menjar de manera continuada. En el cas que es tracti d’un nadó, no s’ha d’aturar la lactància materna ni saltar cap presa. I si són nens que prenen biberó, la llet s’ha de seguir preparant amb les concentracions habituals: fer-la més diluïda no els ajudarà a curar-se abans ni els serà més beneficiosa.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.