Publicitat

Dolor lumbar i espondilolistesi

spot_img

Publicat el 20.6.2018 16:00

Sobre Fisioteràpia

Jordi Bertran

Una de les lesions que freqüentment produeixen dolor a la part baixa de l’esquena és l’espondilolistesi. Aquest terme descriu el procés pel qual una vèrtebra de la columna es desplaça de la que està immediatament per sota, en la majoria dels casos cap endavant (anterolistesis).

Publicitat

L’espondilolistesi es dóna principalment a la zona lumbar i sacre L4-L5, L5-S1 sent més habitual en dones. Algunes activitats esportives, la curvatura excessives de la columna, traumatismes o males postures poden ser factors que desenvolupin o agreugin aquesta patologia.

Publicitat

Un cop instaurada dóna una simptomatologia peculiar que ens pot fer sospitar:

Rigidesa lumbar, sobretot a primera hora del matí o després d’estar assegut una bona estona.

Dolor, a tota la part baixa de l’esquena irradiant-se cap als glutis i la part posterior de les cames.

Debilitat, sobretot a les cames a causa de la compressió nerviosa i vascular.

Tot això desencadena en la impossibilitat de desenvolupar amb normalitat les activitats de la vida diària, les aficions esportives o la jornada laboral.

La majoria d’espondilolistesis poden evolucionar molt bé amb fisioteràpia i exercici terapèutic. El tractament s’inicia fent una valoració de les proves diagnòstiques que aporta el pacient, del grau de tensió de la musculatura (escurçament dels muscles isquiotibials i contractura de la m. paravertebral) i del grau de mobilitat de la seva esquena. A partir d’aquí elaborem un tractament personalitzat per millorar les qualitats de les estructures que hem valorat anteriorment.

En una primera fase treballarem principalment el dolor. A part d’aplicar diferents tècniques com l’electroteràpia (corrents analgèsiques), termoteràpia (aplicació de calor) i massatge sobre la musculatura contracturada. Iniciem el treball amb el programa antidolor de Physium (teràpia per pressió negativa) que ens permet arribar a la musculatura més profunda, la qual amb les mans seria impossible de tractar directament i amb Indiba (diatèrmia) que estimula la recuperació pròpia del cos.

En la següent fase el treball per recuperar la normal mobilitat i l’elasticitat de la columna lumbar centrarà els nostres esforços.

Mobilitzacions actives i passives, ajudant-nos de la plataforma Imoove per obtenir un resultat òptim de la mobilitat i incidint sobre els estiraments de la musculatura pèlvica i de la part posterior de la cama, de vital importància per evitar les recaigudes.

La tercera i última fase tindrà dos objectius clars: reforçar la musculatura i equilibrar-la. És en aquest moment quan iniciem el treball de musculació selectiva amb l’equip Tergumed: màquines que permeten aïllar la musculatura de l’esquena i potenciar-la de manera personalitzada i adaptada a les necessitats de cada pacient, amb un sistema de seguiment mitjançant tests musculars per veure de manera objectiva els èxits que anem aconseguint.

Per completar aquesta fase i reforçar també la paret abdominal tornarem a treballar amb la plataforma Imoove i el seu programa d’equilibrament postural. Un pla d’exercicis terapèutics personalitzats que el pacient es durà a casa per consolidar els resultats que completaran el treball global.

A Fisiobcn busquem la millor sol·lució pel seu problema, fent servir la tecnologia més actual i l’experiència del nostre equip multidisciplinari.

Jordi Bertran és fisioterapeuta, fisiobcn.eu

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Com assolir el benestar per a la gent gran a l’estiu?

Consells per adaptar les rutines a les altes temperatures

Canvis climàtics

"La recepta per intentar apaivagar les conseqüències dels canvis climàtics no necessàriament ha de passar pel decreixement de la nostra societat ni per la desindustrialització", l'opinió de Miquel Saumell

Apagada elèctrica a Catalunya, apagada comunicativa a les institucions

"Els missatges van ser tardans, dispersos i, sovint, mancats d'indicacions concretes": l'opinió de Marta Royo

En quin percentatge ens afecta el Fengshui?

"El Fengshui ens afecta? Sí, i tant. Determina la nostra vida? No al 100 %, però sí en una tercera part": l'opinió de Glòria Vilalta
spot_img

El llegat invisible dels neandertals

Els seus gens van ajudar els humans moderns a adaptar-se a malalties locals i a entorns amb poca llum solar, afavorint una espècie més resistent

El carrer d’Amigó canvia de sentit a partir de diumenge per reduir les afectacions al trànsit de les obres de l’L8

L’actuació forma part del dispositiu de mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya de cara al tall del carrer de Muntaner entre Laforja i Marià Cubí a partir del 10 d’agost

L’Institut Tècnic Eulàlia commemora el seu centenari amb actes a l’escola i en diversos indrets emblemàtics de Barcelona

La celebració es clourà amb una trobada festiva d’antics alumnes i professors el dissabte 24 d’octubre de 2026

5 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]