Dijous 25, abril 2024
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

Economia és una paraula femenina

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Opinió / Una Perspectiva Solidària

Bernat Julià i Ruth Mellado

En aquest espai mensual de SSG Coopera, el projecte d’impuls de l’economia solidària del districte, s’aproparà a iniciatives transformadores. Aquesta vegada ens centrarem en el feminisme que avança en totes les esferes de participació social i que va ocupar també un espai al Casal Popular La Tecla el 22 de març amb una xerrada amb entitats del territori. El resum el podeu trobar al web (sarriasantgervasiess.com).

Publicitat

Amb el regust encara de la mobilització de la vaga del 8M, massiva històricament, es torna a visibilitzar que la igualtat encara queda lluny i el camí a recórrer és llarg. En àmbit laboral les dones parteixen d’una posició de desavantatge en l’accés i la posició al mercat laboral. Tot i que elles obtenen millors resultats acadèmics la situació es capgira quan entren al món laboral, ja que el treball reproductiu i de cures, recau majoritàriament sobre elles. Quan avança la seva vida professional es troben amb l’anomenat “sostre de vidre”, una barrera invisible que representa les limitacions de les dones per a ascendir en la seva carrera professional fins als càrrecs de més responsabilitat. És freqüent observar organitzacions amb majoria de dones treballadores en les quals els càrrecs directius estan ocupats majoritàriament per homes.

Publicitat

Les economies feministes posen de relleu un fet tan obvi —i tan ignorat pel sistema capitalista— i és que cal posar en valor algunes tasques reproductives (tasques de la llar, cures, etc.) i que són imprescindibles per al sosteniment de la vida i el treball. Aquestes tasques indispensables, que reben poca valoració social, han quedat invisibilitzades i no tenen remuneració. El sistema capitalista té com a objectiu l’acumulació de riquesa, el contrari que l’economia feminista, que té per objectiu posar la vida al centre i, per això cal donar valor i visibilitzar les tasques reproductives i de cures.

La participació social de les dones

Pel què fa a la participació de les dones encara predomina el rol heteropatriarcal i actituds d’interrupció a les dones (manterrupting), acaparament del torn de paraula en les trobades, reiteració intervencions, veus que no se senten o són sistemàticament interrompudes, desconnexió del tema quan parla una dona o bé explicar a una dona alguna cosa que probablement ja sap o, fins i tot ho coneix millor (mansplaining) o actituds similars es donen massa freqüentment.

La Xarxa d’Economia Solidària no només ha creat una eina per analitzar les trobades sinó que ha llençat la campanya “Reunions roDONES” on visibilitza i dona eines a les dones participants per no perdre quota de participació. Fer visible aquesta situació no és la solució, però pot aportar elements que ajudin a caminar cap a una societat més feminista i de retruc més democràtica. El fet que ens adonem de quines són les inèrcies heteropatriarcals dominants ja és el primer pas per a canviar-les, primer cal posar-hi consciència i diagnosticar per a poder canviar.

Bernat Julià i Ruth Mellado, tècnics del projecte SSG Coopera: sarriasantgervasiess.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.