Publicitat

El 150è aniversari del pintor Joaquim Torres-García, un influent sarrianenc d’adopció

La seva llarga estada a principis del segle XX va deixar una important empremta en la cultura del barri

spot_img

Publicat el 3.2.2025 9:00

Cultura

Carles Romaní

L’any 2024, que tot just hem acomiadat, s’ha celebrat el 150è aniversari del naixement de Joaquim Torres-García (Montevideo, 1874-1949), pintor, escultor, pedagog i teòric de l’art resident a Sarrià durant una vintena d’anys. Per aquest motiu, la Galeria Dalmau i la Sala Parés de Barcelona li han dedicat unes magnífiques retrospectives. La seva llarga estada a Sarrià, a principis del segle XX, i el seu impacte social i cultural demanen també, per breu que sigui, un recordatori en clau sarrianenca. 

Publicitat

L’any 1891 va arribar a Catalunya −el seu pare n’era originari−, on va residir durant gairebé tres dècades en què va intercalar estades a l’estranger. La coneguda com a “època catalana” de Torres va transcórrer principalment a Sarrià, amb intermitències, sobretot a Terrassa. Aleshores, es va integrar plenament en la vida artística i politicocultural catalana, impulsà el noucentisme pictòric i rebé encàrrecs de col·leccionistes i mecenes privats i institucionals. La història de les pintures murals del Saló Sant Jordi de la Generalitat exemplifiquen la relació de Torres amb Catalunya, tancada amb un gran desencís i sentiment d’incomprensió. 

Publicitat

Sembla que va ser la feblesa de la seva salut el que hauria motivat, l’any 1900, la mudança del domicili familiar de Barcelona a Sarrià, probablement al carrer Indústria (avui, Escoles Pies). A partir d’aquest moment, els canvis de domicili i taller així com l’execució d’algunes obres murals són les fites, avui invisibles, d’una hipotètica ruta Torres per les antigues viles de Sarrià i Sant Gervasi de Cassoles. 

L’any 1907 va formar part, com a professor de dibuix, de l’innovador projecte educatiu de l’Escola Mont d’Or, situada a Sant Gervasi; l’any 1908 va pintar els frescos de la Torre del Campanar −propietat del baró de Rialp, construïda per Joan Rubió i Bellver al carrer Dominics− i els de l’absis de l’església de l’escola de la Divina Pastora, al passeig de la Bonanova. Casat l’any 1909 amb Manolita Piña, a l’església de la Bonanova, van anar a viure, segons les seves paraules, a «una de esas viejas casas de aire señorial, como hay tantas en San Gervasio y Sarriá, no se sabe si de estilo imperio o neoclásico, pero siempre con un bonito jardín adornado por estatuas y fuentes». 

A finals de 1911, després d’un any a Vilassar, trobem Joaquim i Manolita al carrer Santa Rosa (Cardenal Vives i Tutó), en una «bonita torre» que li havia buscat la seva mare. El 1912, Torres va tenir domicili o taller al carrer Llibertat (Jaume Piquet). El trasllat de l’Escola Mont d’Or a Terrassa, però, obligà a un nou canvi de domicili de la família Torres-Piña, que s’instal·là a la mateixa escola, i quan dos anys després tancà les portes, van reformar no gaire lluny un antic mas, que es coneixia com a Mon Repòs.

En realitat, Joaquim alternava les estades a Terrassa i Sarrià, pel fet que, en aquesta vila, l’any 1913, va inaugurar la seva Escola de Decoració, impulsora del noucentisme, en uns terrenys cedits per l’Institut Sant Josep (precedent de l’Orfeó Sarrianenc) al carrer Caputxins (Major). El novembre de 1918, Torres va signar un contracte amb l’ebenista Francesc Rambla, amb taller al carrer Hort de la Vila, per a la producció de les joguines de fusta desmuntables dissenyades per ell mateix. A causa de les desavinences, al cap d’un any la societat ja s’havia anat en orris. Mentrestant, els Torres-Piña havien decidit marxar de Catalunya, i a la vegada que posaven a la venda Mon Repòs van instal·lar-se en una torre del carrer Ferran (Santa Magdalena Sofia). Finalment, el mes de maig de 1920, la família Torres-Piña va pujar al tren cap a París per emprendre un llarg viatge de catorze anys a la recerca d’estabilitat i que el va retornar al seu país d’origen.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Els germans Moscardó reivindiquen el retorn del Tramvia Blau a la històrica Sala Parés

Fins l'1 de juliol es pot visitar l'exposició del 70è aniversari dels pintors germans Josep i Ramon, que inclou obres sobre l'icònic transport

Les joguines de Joaquim Torres-García fan cent anys

Notícies de Sarrià Jordi Bigues Fa un segle, a la tardor de l’any 1918, una fusteria de Sarrià va començar a produir les joguines de fusta...
spot_img

L’Ajuntament impulsa quatre noves estacions de Bicing a Sarrià–Sant Gervasi

El servei de bicicleta pública arriba a 8.000 bicicletes i amplia cobertura en zones altes de la ciutat

Els partits polítics de Sarrià-Sant Gervasi fan balanç en l’equador del mandat

Després de dos anys d'alcaldia de Jaume Collboni, els consellers de Junts, PP, PSC, BComú i ERC miren al passat i fan propostes de futur

Jesuïtes Sant Gervasi i el Casal Sant Ildefons: una aliança transformadora a través del TR i el voluntariat

La proposta educativa combina l’aprenentatge acadèmic amb el compromís social, permetent que els estudiants col·laborin setmanalment amb diferents entitats del barri i la ciutat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]