Societat
El Jardí
L’oferta de lloguers de temporada -un mecanisme que sovint s’usa per esquivar les restriccions a l’especulació immobiliària- va en augment a Barcelona. A quatre de cada cinc barris de la ciutat més de la meitat de l’oferta de pisos és de lloguer de temporada. Com és el cas del Putxet i el Farró, on un 76% de l’oferta d’habitatges presenta aquest tipus de contracte, segons ha publicat elDiario.es.
Al districte de Sarrià-Sant Gervasi, aquests són els dos barris més afectats per aquesta pràctica. Segons les dades recollides pel mateix mitjà, el barri de Galvany ocupa el segon lloc al rànquing, ja que un 50,2% de l’oferta de pisos són de lloguer de temporada. A continuació, el segueixen els barris de Sarrià (42,3%), les Tres Torres (37%) i La Bonanova (35,8%).

Segons les dades recollides per elDiario.es, el març de 2025 a Barcelona es van registrar 3.555 anuncis de lloguer de temporada en oferta, el que representa el 77,6% del total registrat a l’Estat.
Ja fa anys que l’Ajuntament de Barcelona va suspendre l’acreditació de llicències d’allotjaments turístics. A més, l’alcalde, Jaume Collboni, va anunciar el seu objectiu d’eliminar tots els pisos turístics de la ciutat el novembre de 2028.
El setembre de 2024, diversos moviments socials -encapçalats pel Sindicat de Llogateres– van portar al Congrés dels Diputats una iniciativa per a regular aquest tipus de lloguers. Tanmateix, la proposta va ser tombada pel PP, Vox, JuntsxCat i UPN.
Les comunitats de veïns poden prohibir els pisos turístics
Des de l’octubre de 2024, la llei estatal avala que les comunitats de veïns puguin vetar els pisos turístics per majoria. En canvi, Catalunya té una normativa pròpia i es regeix pel Codi Civil català i per poder aplicar la prohibició cal el suport de quatre cinquenes parts de la comunitat. A més, és necessari que la comunitat creï uns estatuts o modifiqui els ja existents, una operació que té un cost d’entre 4.000 i 7.000 euros.
El mes de març d’aquest any, l’Ajuntament va anunciar que oferirà un servei d’informació i orientació a totes les comunitats de propietaris que desitgin prohibir l’obertura de pisos turístics al seu edifici, d’acord amb l’acord pressupostari amb ERC. Així mateix, segons ha informat Betevé, el consistori ha establert unes bonificacions per a les comunitats de veïns, de 1.500 euros en cas de la reforma dels estatus i de 2.500 euros en cas d’haver-ne de crear un de nou.