abans i ara
Fotografia: J. Sardá; text: J.Mestre
A les darreres dècades del segle XIX, quan Jaume Anglada feia les excursions fotogràfiques pels entorn de Barcelona, les faldes de Collserola entre Sarrià i Sant Gervasi de Cassoles eren gairebé un desert: tan sols hi havia unes poques masies i antigues cases senyorials, entre elles les principals eren Can Vilana, Bellesguard, Can Cansé i, ja a Sarrià, Can Gardenyes.
Aquest territori entorn de l’antic camí entre els dos pobles, era ocupat sobretot per conreus (vinya, blat, garrofers, algun hort amb fruiters prop de les rieres) i bosc. L’obertura de l’actual passeig de la Bonanova tan sols s’havia iniciat, però va començar a atreure les primeres iniciatives urbanístiques al barri. A partir de 1880 s’hi va construir el convent de les Benetes, al carrer Anglí, i tres grans escoles religioses: el col·legi de Sant Ignasi (jesuïtes), el col·legi de les Escoles Cristianes (la Salle Bonanova) i les Escoles Pies. Totes elles eren pensionats masculins, amb gran capacitat per allotjar alumnes interns.
La fotografia d’Anglada es va fer entre 1892 i 1894, el període final de construcció de les Escoles Pies, que es va fer en un solar propietat de Can Vilana. Com mostra el document gràfic, no s’hi veu ni trànsit ni construccions a l’entorn, ben diferent de la fotografia actual on el barri conserva una caracterització de torres i cases que ara, més que residències particulars, són seus d’empreses, escoles, centres sanitaris, etc. A la cruïlla entre els carrers de les Escoles Pies i dels Planella, des d’on s’ha fet la fotografia actual, s’hi veu molta animació, tant de vehicles com de nois i noies de les nombroses escoles de la zona.