Dimarts 05, desembre 2023
12.7 C
Sant Gervasi
9.1 C
Sarrià
Publicitat

El carrer de Bellesguard

És l’antic camí de Sant Gervasi de Cassoles a Bellesguard, documentat a finals del segle XV, quan el rei Martí adquirí la torre de Bellesguard per fer-s’hi un palau

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 26.3.2020 7:00

Nomenclàtor

Jesús Mestre

El carrer de Bellesguard és una via de la part alta del barri de la Bonanova, que comença al carrer dels Quatre Camins i s’enfila cap a la falda de Collserola, per sota de la carretera de les Aigües. El fort pendent i els diversos revolts del carrer són indicatius del seu origen, l’antic camí de Sant Gervasi de Cassoles a Bellesguard, documentat a finals del segle XV, quan el rei Martí l’Humà adquirí la torre de Bellesguard per fer-s’hi un palau, on hi va passar els darrers dies.

Publicitat

A finals del segle XIX, la part del vial entre la plaça de la Bonanova i Quatre Camins es coneixia com a carrer del Raval (avui és Sant Joan de la Salle), i seguia amb el camí de Bellesguard. Permetia enllaçar la casa senyorial de Vilana, Can Càncer, el mas Bellesguard i el cementiri de Sant Gervasi. També s’hi construí una gran cisterna d’aigua que proveïa la font de la plaça Bonanova, avui restaurada com a Dipòsit del Rei Martí, de titularitat municipal. Entre finals del segle XIX i principis de segle XX, la zona es va començar a urbanitzar amb grans escoles, convents i torres. Un d’aquests edificis va ser Can Figueras, un edifici dissenyat i construït per Antoni Gaudí al llarg de la primera dècada del segle XX. Gaudí també va conservar i restaurar les restes de l’antic palau del rei Martí.

Publicitat

Actualment, la zona acull equipaments escolars (La Salle, les universitats Abat Oliba i Ramon Llull, les Escoles Pies, Sant Gregori), centres mèdics (Teknon), geriàtrics i torres particulars. És una zona bàsicament residencial, amb molts espais verds.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.