Diumenge 08, setembre 2024
23.9 C
Sant Gervasi
23.8 C
Sarrià
Publicitat

El carrer de Johann Sebastian Bach

El barri del Turó Parc és una de les darreres zones que s'ha urbanitzat a Sant Gervasi. L'indret conegut com a Camp de Galvany havia allotjat durant les primeres dècades del segle XX espais esportius.

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 30.1.2020 8:16

Nomenclàtor

Jesús Mestre

El barri del Turó Parc és una de les darreres zones que s’ha urbanitzat a Sant Gervasi. L’indret conegut com a Camp de Galvany havia allotjat durant les primeres dècades del segle XX espais esportius (el Club de Polo, clubs de tenis, camps de futbol) o lúdics (amb el gran parc d’atraccions del Turó Parc). Així, fins a finals de la dècada dels anys trenta, l’àmplia zona per sota de Via Augusta fins a la Diagonal, i entre Calvet i Ganduxer pràcticament no s’havia urbanitzat, només hi havia algunes torres.

Publicitat

L’any 1932, es va aprovar un planejament urbanístic que va definir els actuals jardins del Turó Parc i dels vials al seu entorn. Però amb la crisi econòmica dels anys 30 i la Guerra Civil, la urbanització dels nous carrers es van ajornar fins ben entrada la dècada dels anys 40. La fotografia que acompanya aquest text, feta per Joan Miquel i Quintilla l’any 1952, quan vivia en aquest barri, és un testimoni eloqüent de l’estat de les urbanitzacions. 

Publicitat

En primer pla, es pot veure l’extrem dels jardins del Turó Parc, en la cruïlla de Josep Bertrand amb Ferran Agulló, on hi havia una masia convertida en el restaurant Monterrey. En la part que es veu de carrer Compositor Bach (avui Johann Sebastian Bach) no hi ha cap edificació. S’està construint la casa de la família Valero, a la intersecció entre els carrers dels Valero i Vallmajor, l’edificació moderna pionera a la zona. La resta de cases que es veuen, a certa distància, són torres molt anteriors.

Actualment, el carrer de Johann Sebastian Bach acull un conjunt d’edificacions modernes fetes per arquitectes de prestigi, i és, juntament amb la veïna plaça de Sant Gregori, el nucli més comercial del barri.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.