Diumenge 05, maig 2024
18.1 C
Sant Gervasi
18 C
Sarrià
Publicitat

El carrer de la Immaculada, la unió de Sarrià amb Sant Gervasi per la part alta

L'antic carrer de Santa Eulàlia començà la seva urbanització a la dècada dels 80 amb la construcció del col·legi de les Escoles Pies de Sarrià

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 20.2.2022 6:30

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

És un carrer que comença a Anglí i finalitza al carrer de Bellesguard, i uneix Sarrià amb Sant Gervasi per la part alta. La seva urbanització s’inicia amb la construcció del col·legi de les Escoles Pies, a principis de la dècada del 1890, en uns terrenys de Ramona Piera, viuda de Planella a Sarrià, i de Trinitat de Fontcuberta, a la part de Sant Gervasi. El carrer s’interrompia en arribar a la riera de Pomaret, on hi havia un barranc amb un fort desnivell. Actualment, segueix sense continuació entre els carrers de Pomaret i Anglí, a causa de les vies del tren del Vallès, dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Publicitat

El nom antic del carrer era el de Santa Eulàlia, però el 1922 es va canviar pel d’Hermenegild Goula, un actor de teatre, i el 1945 s’aprova la dedicació actual de la Immaculada. Les Escoles Pies de Sarrià es van construir, segons uns plànols de l’arquitecte Eduard Mercader, entre el 1891 i 1893, i aleshores s’inicià la urbanització del carrer on, tanma·teix, s’hi van edificar poques cases. Un projecte singular, gairebé davant de les Escoles Pies, va ser el que el pintor Lluís Graner va encarregar a Antoni Gaudí el 1904, que no s’arribà a fer. Gaudí aleshores estava fent la casa Guilera o Torre de Bellesguard, molt a prop de la propietat de Graner.

Publicitat

Després de la guerra, al costat est de les Escoles Pies, l’ordre de les carmelites descalces van construir el convent de clausura de la Immaculada, que ocupa la major part de l’illa. Les carmelites descalces havien perdut el convent durant la Guerra Civil, que estava situat a l’actual plaça de la Vila de Madrid. Avui en dia, el carrer manté el caràcter residencial, així com la majoria de torres de les primeres dècades del segle XX.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.