Divendres 29, març 2024
18.3 C
Sant Gervasi
18.5 C
Sarrià
Publicitat

El carrer de Portolà, terreny propici per a la vinya segles enrere

Els jardins de Portolà estan oberts al públic i són un veritable oasi de tranquil·litat dins el brogit urbà del barri del Putxet

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 28.3.2022 6:30

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

El carrer de Portolà és un petit vial del vessant nord-est del turó del Putxet, que enllaça els carrers de Ferran Puig amb els d’Espinoi i del Caire. Eren terrenys propicis per a la vinya, conreu que a finals de segle XVIII treballaven Pere Daura i Rosa Cerdà. Posteriorment, en aquest indret hi va haver la finca de Rosa M. de Portolà i Guinart, casada amb el terratinent Casimir de Gomis i de Ros. Eren uns terrenys amb molt pendent, que des del camí de la Diputació (avui l’avinguda de la República Argentina) pujaven cap al turó. Rosa de Portolà encarregà el 1888 a Alexandre Perich un plànol per urbanitzar i parcel·lar la finca. L’Ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles va aprovar el projecte el 1891, però fins a principis del segle XX no s’hi va començar a construir.

Publicitat

Un dels primers edificis que s’hi van fer va ser la Torre A. F., construïda cap al 1905 per l’arquitecte Salvador Puigrós i Figueres, situada a la cruïlla del carrer de Portolà amb Espinoi. Es tracta d’un immoble aïllat, d’estil modernista i amb una torre rodona molt visible, situada en una parcel·la de grans dimensions amb un espaiós jardí. No se sap qui va ser-ne el primer propietari, però des del 1919 s’hi va instal·lar la família Julià Granell. A la planta baixa hi havia el laboratori farmacèutic de Francesc Julià. Després de la Guerra Civil, hi va viure la cupletista coneguda com a Bella Dorita. Actualment, la torre presenta un estat força descuidat, tot i estar protegida com a bé d’interès local.

Publicitat

La Vil·la Matilde és al mateix carrer de Portolà, molt a prop de la Torre A.F. Era una torre d’estiueig construïda cap al 1910, i modificada l’any 1925. Destaca la decoració esgrafiada, de formes i colors delicats. Va allotjar el Col·legi Major Montseny i després el Centre l’Alba. Els jardins, remodelats l’any 2009, coneguts com els jardins de Portolà, estan oberts al públic i són un veritable oasi de tranquil·litat dins el brogit urbà del barri del Putxet. També són una de les seus habituals de la Festa Major del barri. Totes dues són torres emblemàtiques del vell Putxet.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.