Nomenclàtor
Jesús Mestre
El carrer de Putxet, entre la ronda del General Mitre i el carrer de Manacor, és el vial que estructura la urbanització del vessant sud del turó del mateix nom. Fou un dels primers carrers que s’urbanitzaren en aquesta zona, a mitjans del segle XIX, quan el carrer tenia l’origen a la riera de Sant Gervasi, davant de Can Gil, i s’anava enfilant pel turó. Separava les grans finques dels Bertran al nord, de Buscarons al sud, i de Ferran Puig a l’est, entre altres propietats.
A finals del segle, s’hi havien construït diverses cases i torretes, sobretot unifamiliars, per a una població de classe mitjana: professions liberals, comerciants, etc. Fins al 1887, tots els carrers d’aquest barri eren ‘Putxet’, però aleshores l’Ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles va dedicar aquest nom a l’eix principal i la resta en van rebre de nous: Lluna, Monegal, Jardí o Cadis.
Cap al 1930, el carrer es mantenia com el principal de la zona: s’havia incrementat la urbanització, cosa que n’havia aguditzat el caràcter residencial. Als anys seixanta, l’obertura de la ronda de General Mitre es va menjar una part important del carrer, que va quedar dividit en dues parts, amb un extrem en l’actual barri del Farró.
La denominació de ‘Putxet’ té l’origen en el nom que prengué el turó de Puigdalsen al segle XIX. En molts documents i en els plànols, s’escrivia com a ‘Putchet’, que en ser catalanitzat va quedar com a ‘Putxet’, denominació d’àmplia acceptació popular al segle XX. El llibre d’Elvira Farreras va consolidar l’ús del topònim. Tot i així, la Ponència del Nomenclàtor de Barcelona, el 1980, va canviar el nom per ‘Putget’, dedicació que no ha estat ben rebuda per la gent del barri, que se senten del ‘Putxet’. Posteriorment es va tornar al nom tradicional.