21.7 C
Sant Gervasi
| Dijous 07 de juliol de 2022 |
Publicitat

El carrer de Roca i Batlle

Publicitat

Nomenclàtor

Joaquim de Roca i Batlle era, a principis del segle XIX, propietari d’un terreny al vessant nord del turó del Putxet. Tal com ens explica Jesús Portavella a Els
carrers de Sant Gervas
i, el seu successor Joaquim Prat de Roca decidí obrir un carrer al límit baix de la propietat, l’any 1866, que anava paral·lel al carrer Bertran, i de fet durant un temps portà aquest nom ja que es considerava una prolongació d’aquest darrer vial. En morir Prat, el projecte urbanístic va ser seguit pel seu fill, Josep Maria de Prat i d’Abadal, i l’Ajuntament de Sant Gervasi de Cassoles es va aprovar l’any 1885. Finalment és decidí posar el nom de Roca i Batlle.

És un carrer amb grans desnivells i s’hi van construir torretes, molt paradigmàtic del Putxet. De fet, a la vorera més pròxima al cim del turó, si van construir grans torres amb extensos jardins mentre que a la part baixa —tal com es pot veure a la fotografia— hi havia les petites torretes més de classe mitjana o menestral. Carles Riba i Caterina Arderiu, en tornar de l’exili els anys quaranta, van viure uns anys en aquest carrer, i la poetessa li va dedicar un poema:

Publicitat

Pel meu carrer passa una gent estranya,
homes i dones, cadascú amb el feix;
pel meu carrer, que és dalt de la muntanya,
corren les aigües i molta herba creix.

Caterina Arderiu

Publicitat

Fotografia cedida per Jordi Bulbena Moreu. És de l’any 1960 i encara s’hi veuen algunes torretes avui desaparegudes. En una d’aquestes cases, la número 10 (avui 20) hi van viure Riba i Arderiu. A la fotografia es veuen les torretes numero 12, 14 i 16 (començan per la dreta).

 

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.