Dijous 19, setembre 2024
23.1 C
Sant Gervasi
23 C
Sarrià
Publicitat

El carrer del Bisbe Català

Abans es coneixia com 'carrer de la Salut', ja que el lloc gaudia d'uns aires molt purs que atreien excursionistes

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 1.12.2020 7:23

Nomenclàtor

Jesús Mestre

És un carrer que enllaça els barris de Sarrià amb Pedralbes, continuació de l’avinguda de la Reina Elisenda de Montcada i de la carretera d’Esplugues. En el seu trajecte comprèn la plaça de Pedralbes. Al segle XIX es coneixia com a ‘carrer de la Salut’ i era la continuació del ‘carrer fondo’ o del camí de Sarrià a Pedralbes, que sortia de la vila pel carrer Pedró de la Creu i passava pel gual de la Riera Blanca. És, doncs, un carrer molt antic que existeix des de la construcció del Monestir de Pedralbes.

Publicitat

A part de les cases que hi havia dins del recinte del monestir, la majoria de famílies dels jornalers que donaven servei a les monges, a finals del segle XIX hi havia a tocar de la porta d’accés altres edificis, com el Bar de Pedralbes o l’establiment que servia els matons de Pedralbes. Tal com mostra la fotografia, la denominació de ‘carrer de la Salut’ era ben encertada, ja que el lloc gaudia d’uns aires molt purs que atreien excursionistes o, com és el cas, ciclistes que feien una parada al bar per fer un bon esmorzar. Ben a prop, a l’altre costat del carrer on hi ha la plaça de Pedralbes, hi havia la mítica Casa Serafina que feia i venia matons, seguint la recepta de les monges del monestir. Serafina Torres i Masdefiel va morir l’any 1876, però el berenador que havia fundat es va mantenir i, l’any 1902 el portava en Jaume Cabanelles i Pagès, veí de Sarrià, juntament amb el seu germà. Cabanelles era un personatge inquiet, i entre 1905 i 1907 va anar a Amèrica a la cerca de fortuna, però en tornar va recuperar el berenador de Pedralbes, que mantindria almenys fins al 1922, en ser nomenat director del mercat de Sant Vicenç de Sarrià.

Publicitat

Durant les primeres dècades del segle XX es van construir algunes grans torres residencials al carrer de la Salut, aleshores conegut com a carretera de Cornellà a Fogars de Tordera, i des del juny de 1946 com a carrer del Bisbe Català, en dedicació a Jaume Català i Albosa, bisbe de Barcelona des de 1883 fins a la seva mort el 1899. Avui segueix sent un indret d’aires molt saludables.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.