28.4 C
Sant Gervasi
| Dilluns 04 de juliol de 2022 |
Publicitat

El carrer dels Quatre Camins

Publicitat

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

És un dels vials més antics del barri, ja que havia estat el camí vell de Sarrià a Sant Gervasi. El fet d’anar elevat, al límit d’un pla amb poc pendent a la falda de Collserola, li permetia anar superant els torrents i rieres que s’anava trobant i que, més avall, per on ara hi ha el passeig de la Bonanova, ja eren més grans i cabalosos. Així, entorn d’aquest camí, s’hi van anar construint torres senyorials com Bellesguard, Pedralbes o Veciana, i masos d’origen medieval com Can Cansé o Can Canals. A finals del segle XIX, el carrer dels Quatre Camins mantenia la seva aparença tradicional, amb les cases mencionades i alguna altra de més recent construcció.

No va ser fins a l’any 1912 quan es va aprovar la urbanització, a partir d’un projecte de rectificació i eixamplament del camí, per fer-ho més recte i regular, però les obres van avançar poc. De fet, fins als anys vint, arran de l’interès de Consol de Vidal i de Moragas d’urbanitzar la finca de Can Canals, no s’inicià les obres del carrer cap a l’avinguda del Tibidabo, ni la construcció dels primers edificis en el tram entre els carrers de Jesús i Maria i del Cister. Per arribar a l’avinguda del Tibidabo, va ser necessari fer el pont de Quatre Camins per superar el torrent de Betlem o de l’Infern.

Publicitat

El nom del carrer ha mantingut el topònim antic, que feia referència a l’encreuament de quatre camins: camí de Bellesguard, camí antic de Sarrià per la Torre Veciana, carrer del Raval que portava al centre urbà de Sant Gervasi de Cassoles, i el camí de Can Canals que portava a la finca Pedralbes i seguia fins a Horta de Sant Joan.

La fotografia, d’autor desconegut, mostra l’encreuament del carrer dels Quatre Camins amb el carrer de Jesús i Maria, a l’alçada de la plaça de Calvó, els anys setanta o vuitanta. La casa que s’hi veu, a la dreta de la imatge, encara existeix molt ben conservada, així com els murs.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

2 COMENTARIS

  1. Aquest carrer no tenia continuitat amb l Avinguda Tibidabo fins que es va obrir el pont de quatre Camins.
    La foto es dels anys 70-80, pel tipus de vehicle

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.