Divendres 26, abril 2024
16.8 C
Sant Gervasi
16.8 C
Sarrià
Publicitat

El català, llengua comuna

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Arts i lletres

Carme Rocamora (@CarmeCRS)

“Per mi el català és una petita pàtria que m’ha regalat el món”. Aquesta va ser una de les declaracions més aplaudides, pronunciada per Gerardo Pisarello, la nit en què la Plataforma per la Llengua va presentar la seva campanya “El català, llengua comuna”.

Publicitat

Va ser el passat dimarts 24 d’abril a la Sala Luz de Gas i va comptar amb ponents de primera: l’actriu Dolo Beltran, la religiosa Sor Lucía Caram i els polítics Gerardo Pisarello i Albano Dante Fachín, que aquest últim, després de fer broma sobre la seva pronunciació de les esses sordes i sonores va dir: “La paraula que jo relaciono amb el català és ‘sort’, la sort que vaig tenir d’adquirir una nova llengua quan vaig arribar aquí. És alegria, perquè tenir dues llengües, és una sort i no un problema”.

Publicitat

L’actriu Lídia Coll va portar a terme la dinamització de l’acte i va explicar que la campanya de l’ONG del català busca la difusió i la sensibilització a partir de la projecció de càpsules gravades on apareixen personalitats del món divers i les seves experiències amb el català. Són 14 testimonis de la política, la cultura, dels mitjans de comunicació i de la societat civil en general que van des de l’expresident de la Generalitat José Montilla, l’actriu Dolo Beltrán, l’arquitecta Benedetta Tagliabue o bé la religiosa Sor Lucía Caram. La diversitat mostra l’objectiu: vinguis d’on vinguis, el català llengua comuna.

Aquesta campanya clourà amb un concert gratuït el pròxim 19 de maig a Ciutat Meridiana, amb actuacions de grups com Mishima, Joan Garriga o la Iaia. Els organitzadors expliquen que realitzar l’acte a aquest lloc respon al fet que és un barri “on viuen moltes famílies de classe treballadora amb situacions i orígens diversos i complexos, on hi ha un dèficit important de programació cultural, i on encara cal treballar de valent perquè la llengua catalana sigui la llengua comuna i de cohesió del barri”.

©Carme Rocamora

La intenció final d’aquesta campanya és doncs reivindicar l’ús del català com a element de cohesió social a la societat catalana “davant el retrocés en l’ús de la llengua i els atacs rebuts els darrers 15 anys”, explica la Plataforma. L’ONG vol reforçar així el rol del català com a llengua pròpia de Catalunya i comuna de tots els catalans, “vinguin d’on vinguin, pensin com pensin i visquin com visquin”.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.