Divendres 04, octubre 2024
17.1 C
Sant Gervasi
17 C
Sarrià
Publicitat

El centre cívic Pere Pruna

Publicat el 25.9.2015 10:00

equipaments públics

Imma Casas

És un espai dedicat a la música, amb diferents cicles: concerts joves, òpera, cicles corals, música clàssica, religiosa, lírica i acústica en general i seu de les actuacions de la Primavera Coral del Districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Publicitat

També és un espai de foment i de suport a les diferents expressions plàstiques, amb una programació d’exposicions sòlida i de qualitat.

Publicitat

L’equipament també acull les iniciatives de les entitats del barri i del Districte. Mitjançant les cessions d’espai a associacions, empreses i particulars poden fer ús de les sales per a exposicions, reunions, assemblees, trobades i presentacions i participant de les activitats de la festa major de Sant Gervasi i de les Tres Torres.

Exposicions

El centre cívic Pere Pruna té un espai expositiu molt valorat i sol·licitat, ja sigui pel seu reconeixement dins dels circuits artístics, com per disposar d’un espai físic peculiar i únic, amb molts metres lineals i amb un espai obert, lluminós i diàfan com és la sala d’actes. El centre ofereix exposicions d’art actuals i innovadores, exposicions de fotografia i altres expressions plàstiques. Alhora, serveixen de fil conductor de la resta d’activitats del centre com conferències, tallers, audiovisuals, performances, accions i concerts.

Música

El Pere Pruna ja és conegut com a espai privilegiat per realitzar concerts de certs tipus de música. Té unes característiques que el fan únic al districte: el seu aforament, 120 persones, i una molt bona sonoritat per la música acústica i el cant coral. L’oferta de concerts s’adequa a aquestes condicions, és de qualitat i variada. També s’utilitza la sala per assajos puntuals i per enregistrar gravacions.

1- Concerts joves

El cicle de Concerts Joves, realitzat amb la col·laboració de les escoles de música del Districte, continua tenint un pes molt important. Aquests concerts permeten que els alumnes de dites escoles, que ja tenen un nivell d’interpretació alt, tinguin l’oportunitat d’actuar en públic. La programació és variada: recitals de piano, cant coral, grups de cambra, formacions solistes, formacions de vent, petits i joves clàssics, música d’agrupacions de cant coral i instrumentals, que volen apropar al públic el repertori clàssic i el contemporani, i fomentar l’hàbit d’escoltar aquest tipus de música.

2- Primavera Coral

Aquest és un cicle organitzat conjuntament per la Taula de Cors del Districte de Sarrià – Sant Gervasi i el Centre Cívic Pere Pruna. Es concep com un cicle anual de concerts corals i ve definit per la interrelació i el treball conjunt entre les diferents corals que hi participen així com per la voluntat de difondre el cant coral i apropar-lo a tothom. Cada any hi ha més nombre cors que hi participen i més dies d’actuacions. Des de 2015, que s’ha celebrat la 11a edició d’aquest cicle, s’ha inclòs una novetat, un dia d’actuacions només per a cors infantils.

3- V Cicle de Música Religiosa de Sarrià – Sant Gervasi

Per cinquè any consecutiu, al 2015, el centre cívic i el cor de cambra Dyapason, amb la col·laboració del Districte de Sarrià Sant-Gervasi, ha organitzat aquest cicle de concerts amb la Música Religiosa com a fil conductor. La història de la música occidental està indissolublement lligada, des dels seus orígens, a la religió cristiana, als seus ritus i oficis. Moltes de les obres mestres són obres musicals religioses, actualment exposades en espais molt específics i concrets de difícil accés com ara grans auditoris i grans espais de culte. El Centre Cívic Pere Pruna, juntament amb en Teodor Roure, director del cor de cambra Dyapason, amb la voluntat de difondre i apropar aquest tipus de música al públic en general, ha organitzat aquest cinquè cicle de Música Sacra al Districte, amb la intenció de que es consolidi i vagi agafant volada en un futur.

4- Cicle Cant per a tothom

Aquest any 2015 s’ha continuat amb el cicle de música Cant per a Tothom, iniciat el 2011. Un cicle trimestral, dedicat a la veu i que dona l’oportunitat a formacions vocals, ja siguin amateurs, professionals o d’estudiants, d’actuar en un espai singular i fora dels circuits habituals, un espai amb un públic ja fidelitzat en temes musicals.

5- Altres músiques

El centre cívic també fa des de fa 4 anys un cicle de música feta per compositors catalans, des de fa dos un cicle de concerts de jazz al jardinet per la festa major de Sant Gervasi, i programació específica de concerts especials com els concert de dones compositores pel dia de la dona i els ja habituals concerts de Nadal i Primavera amb l’Orquestra de Cambra Catalana.

Formació

Trimestralment s’ofereix un ventall de tallers culturals i itineraris, de temàtiques variades i de qualitat, perquè el ciutadà tingui l’opció d’escollir el que més l’interessi. La programació s’adequa al marc social i cultural del moment, als interessos emergents de la societat i a les possibilitats de l’equipament. Per tant és dinàmica, adaptable i d’actualitat. Les activitats formatives del Pere Pruna gaudeixen actualment, gràcies a la seva alta qualitat, d’una molt bona acollida per part dels ciutadans.

Tallers culturals

L’oferta de tallers realitzada fins ara inclou diferents àrees temàtiques: humanitats, expressió, recursos, salut i creixement personal, noves tecnologies, etc. Aquesta s’ha anat adaptant a les demandes i interessos expressats per part dels usuaris del centre i a les possibilitats d’espai d’aquest. Aquest proper trimestre tenim novetats com el taller ‘Ioga i relaxació’ o de noves tecnologies ‘Com treure profit al teu Smartphone’, entre d’altres.

Itineraris i rutes literàries

Els itineraris de ciutat i les rutes literàries, són també una part important de l’oferta formativa. Es tracta d’una manera lúdica i pràctica d’apropar-se a la realitat històrica i artística del nostre entorn urbà. Per exemple aquest trimestre tenim programada una ruta literària ‘Del Turó del Putxet al Parc de Monterols, dos turons privilegiats’ o itineraris per la ciutat com ‘ Nissagues de poder a la Barcelona Medieval’ o rutes pel barri com ‘Racons insòlits de Sarrià – Sant Gervasi: el cementiri de Sarrià i la casa Muley-Afid’.

De convent a espai cultural

Pere_Pruna_expoLa història de l’edifici comença l’any 1904, amb la compra per part de la família Juncadella de Puigvell, per fer-ne donació a la Congregació de Maria Reparadora i crear un convent. Aquesta finca es trobava en l’illa delimitada pels carrers de Maó, Ganduxer, Emancipació i Torres i Pujalt. Era una torre de tres pisos amb mirador i una gran galeria coberta, amb un gran jardí i hort. El 1907 hi construeix una capella l’arquitecte Enric Sagnier i Vilavecchia, que tenia llaços familiars amb els Juncadella.

L’any 1928 es va construir una nova capella de caràcter públic annexa al convent, gràcies a la família Juncadella i feta també per Sagnier, que s’inaugurà el 1933, i que és la que avui podem veure. Es tractava d’una capella senzilla, de nau única, amb trams de volta bufada i absis semicircular, que evoca procediments tradicionals de l’arquitectura religiosa catalana i que s’emmarca en l’època més classicista de la producció sagneriana. Només tres anys després de la seva inauguració, el 1936, amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola, el convent va ser saquejat i incendiat i la capella fou destruïda. La comunitat de monges es va refugiar a Itàlia fins al final del conflicte.

Un cop acabada la guerra, les religioses van tornar al convent, on van instal·lar una capella provisional mentre miraven la possibilitat de refer la capella, cosa que feu possible el mecenes Ferran Rubió i Tudurí: es va fer càrrec de la reconstrucció del temple, encarregada a l’arquitecte Ayxelà, i de proveir-la d’una nova decoració que encomanà al pintor Pere Pruna. Pruna va fer un projecte global de decoració de la capella, que incloïa les pintures murals al fresc, els vitralls, unes figures escultòriques per a l’altar d’àngels orants i fins i tot el mobiliari. Es tractava d’un projecte ambiciós, al qual el pintor va dedicar dos anys i fins i tot va instal·lar el seu taller al mateix temple.

La comunitat de religioses va gaudir d’aquest edifici fins a l’any 1970. El 1976 en els terrenys de l’antic convent s’hi van construir tres edificis, un dels quals era la residència que les monges. La mateixa sort que el convent, hagués tingut la capella, però el 14 de maig de 1985 el Consell Metropolità aprova el Pla especial de protecció de la capella per tal d’evitar que s’enderroqués, fent cas de l’advertiment de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, que considerà de gran valor artístic, sobretot per les pintures de Pere Pruna que conserva.

Després d’uns anys d’incerteses, el 1997 s’inicià el projecte de reforma i ampliació per convertir la Capella de les Mares Reparadores en un espai cultural del Districte de Sarrià-Sant Gervasi; l’any següent s’inaugurà l’Espai Cultural Pere Pruna. Des del gener de 2013 aquest equipament passà formar part de la xarxa de centres cívics de l’Ajuntament de Barcelona, i canvia el nom a Centre Cívic Pere Pruna.

Centre Cívic Pere Pruna
carrer Ganduxer, 130

Tel. 93 418 65 37
ccivics.bcn.cat/perepruna

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.