El Centre excursionista Els Blaus prepara l’any del seu centenari

Aquesta entitat cultural i esportiva va néixer l'octubre de 1920 com una escissió de l'Orfeó Sarrianenc

0
©Marc Beramendi Fotografia

Societat

Jesús Mestre

El Centre Excursionista els Blaus de Sarrià està preparant el seu centenari. Aquesta entitat cultural i esportiva va néixer l’octubre de 1920 com una escissió de l’Orfeó Sarrianenc, segurament per una qüestió generacional: la gent que va fundar Els Blaus eren els més joves. Sembla que el nom procedeix de la roba de treball dels seus fundadors, propi dels oficis de l’època i que eren els més corrents a la vila: paletes, picapedrers, fusters, manyans, etc. El primer president va ser Antoni Balasch i Torrell (1920-1924).

La primera seu social és al Carrer Major 37, 2n (avui número 82), però l’any 1928 es trasllada a un magnífic edifici al xamfrà de Pedró de la Creu amb Bonaplata, on s’estarà fins a l’any 1990. Amb motiu de la inauguració de la nova seu, el 29 d’abril de 1928, el president Joaquim Monleón va dir que “en Els Blaus hi havía un esplet de vida que no cabia en aquell niuet de tant dolça recordança per tots. I quan les energíes no’s canalisen porten el perill de dispersar-se […]. Conscients de la nostra missió, ens hem preparat de forma que qualsevol acte, qualsevol manifestació d’art o de cultura que hàgim de celebrar, tinguin el relleu necessari en el nostre local.” Així, tal com diu Monleón, els objectius de l’entitat no és només ser un centre excursionista sinó també esportiu, cultural i patriòtic.

Les seves seccions són representatives d’un ampli ventall d’activitats: muntanya, fotografia, minyons, cultura, art, teatre, pessebrisme, sardanisme, arqueologia… és durant les dècades posteriors a la Guerra quan l’entitat aconsegueix més representativitat social, i la seu del carrer Bonaplata és un referent de la vida associativa sarrianenca. És en aquest període quan reuneix una valuosa biblioteca i, sobretot, l’Arxiu Històric de Sarrià, amb documentació gràfica indispensable per la història de la vila i rodalia, les festes populars, els ferrocarrils catalans, etc. Des de 1921 publica un butlletí, Els Blaus, que només es deixà d’imprimir entre 1936 i 1942. L’any 1990 passa a la seva actual seu, al carrer Cornet i Mas 15. El 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi, el 2004 la Medalla d’Honor de Barcelona i, finalment, s’ha dedicat a l’entitat una plaça, a la cruïlla de Pedró de la Creu amb l’avinguda J.V. Foix.El centenariImatge commemorativa del centenari del CE Els Blaus ©CE Els Blaus

Avui en dia el CE Els Blaus segueix sent un centre actiu que organitza un programa mensual d’excursions obertes, el FentKmí (a peu o en BTT), a més d’altres més puntuals com pot ser la Marxa dels Monestirs, de Pedralbes-Sant Cugat. També col·labora activament amb les entitats del barri, especialment amb les de cultura popular, i és un pilar en l’organització de les Festes del Roser de Sarrià; és l’encarregada de la Caminada Popular que, en alguna edició, ha reunit a més de 500 inscrits.

Des de fa un temps està preparant amb il·lusió aquest centenari que arriba en un moment de renovació associativa. S’està definint un programa d’actes molt variat, en el que hi haurà tota mena d’activitats. Està previst fer la presentació oficial dels actes del Centenari el 15 de gener de 2020 al Teatre de Sarrià. Entre els actes previstos, cal destacar que organitzaran la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, al febrer; l’Aplec de la Sardana, el 19 d’abril, o la Festa de la Cançó de Muntanya, al juny. També s’està preparant el Llibre del Centenari. Seguirem aquests esdeveniments.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.