Jesús Mestre Campi
El gener de 2015, El jardí va visitar l’anomenat dipòsit del Rei Martí, a la zona de Bellesguard, i en va fer un reportatge (núm. 3, gener 2015, p. 24 https://diarieljardi.cat/diposit-daigua-del-rei-marti-a-bellesguard/). En aquell moment, l’Ajuntament de Barcelona no tenia molt clar que hi podia fer però, potser apressats per la proximitat de les eleccions municipals del mes de maig, va decidir emprendre la seva restauració amb el propòsit de fer un equipament cultural… però sense un objectiu massa definit.
Un any i mig després, s’ha “presentat en societat” (no podem dir que s’hagi fet una inauguració oficial, ja que ha coincidit amb un nou període electoral, en aquest cas les recents eleccions generals) un nou equipament, el Dipòsit del Rei Martí, que intenta superar moltes de les dificultats que implicava la intervenció arquitectònica:
humitat, sonoritat, perspectives, etc. La revista ha tornat a Bellesguard per mostrar “l’abans i l’ara” d’aquest singular indret, construït a mitjans del segle XIX com una cisterna d’aigua per abastir la font de la plaça de la Bonanova. Amb la rehabilitació s’ha perdut
l’encant arqueològic que podia tenir, però s’ha guanyat un espai on caldrà cercar iniciatives imaginatives per donar-li vida. L’Ajuntament de Barcelona i el districte de Sarrià – Sant Gervasi ja hi treballen. Però no serà fàcil: l’accés amb transport públic és difícil i no hi ha aparcament a prop, i el bosc de columnes que caracteritzen l’espai dificulten fer-hi activitats com concerts o obres escèniques, en un sentit convencional.
La feina dels arquitectes d’Archikubic, però, ha estat molt acurada i ha mantingut el caràcter de patrimoni històric que té el dipòsit. S’ha de confiar amb la imaginació dels tècnics municipals per trobar sortides a aquest nou espai cultural del barri que també té projecció de ciutat.
Rutes Sarrià – Sant Gervasi
El dia 6 de juny es va fer al Dipòsit del Rei Martí un dels seus primers actes públics, la presentació de les ‘Rutes Sarrià – Sant Gervasi’, amb intervencions de Daniel Mòdol, regidor del Districte, Xavier Suñol tècnic de la Direcció de Turisme de l’Ajuntament, i Marc Chalamanch del gabinet d’arquitectura Archikubic, amb la presència d’associacions i responsables dels centres cívics del districte com a convidats. Les Rutes formen una col·lecció de 10 llibrets d’unes 60 pàgines més unes pàgines en blanc per escriure notes, cada un, amb els següents títols: Memòria històrica del barri de Sant Gervasi; Memòria històrica del barri de Sarrià; Per un barri saludable: el bosc a la ciutat; L’alternativa al Pla Cerdà: el Modernisme a peus de Collserola; Ciència i tecnologia a Sarrià; Ciència i tecnologia a Collserola; El Putxet i el Farró; Galvany; Vallvidrera; Les Tres Torres. En cada llibret els textos són en català, castellà i anglès, i es proposa un itinerari; per exemple a l’1, memòria de Sant Gervasi, es comença a les places de Joaquim Folguera i Frederic Soler, i segueix per: Sant Gervasi de Cassoles, convent de les Mercedàries; Vil·la Florida; Restaurant Bonanova; plaça de la Bonanova; passeig de Sant Gervasi; Torre Castanyer; Col·legi Jesús – Maria; i acaba a la Torre del Dr. Andreu.
Jordi Recasens, tècnic de barri de Galvany i responsable del seguiment del projecte, ens comenta que aquestes rutes s’han finançat íntegrament amb diners procedents de la taxa turística i la intenció és distribuir-les entre les entitats, centres culturals i equipaments del districte per fer-les arribar als veïns. El propòsit és fer difusió entre el veïnat dels tresors patrimonials, històrics i artístics dels barris del Districte.