Dimarts 23, abril 2024
8.6 C
Sant Gervasi
8.5 C
Sarrià
Publicitat

El “fem pinya, fem vila” torna a lluir a Sarrià en el 5è aniversari de la refundació dels Castellers

"El vent que baixa de Collserola porta fred, però això no evita que a quarts d’onze es concentrin més de 200 castellers davant la Seu del Districte"

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Opinió

Núria Ribas i Eduard Llorens

Les campanes marquen les 9 del matí i un grup de gent vestida amb pantalons blancs, samarreta color vi i moltes capes d’abric comença a deixar-se veure pel nucli històric de la Vila de Sarrià. La jornada castellera va començar abans pels membres de Castellers de Sarrià. Cal tenir-ho tot preparat abans de la Diada. Comencen a carregar barres, tiradors, material i cadires des del Centre Parroquial fins a la Llosa.

Publicitat

El vent que baixa de Collserola porta fred, però això no evita que a quarts d’onze es concentrin més de 200 castellers davant la Seu del Districte. Castellers de Sarrià actuen amb Castellers de la Sagrada Família.

Publicitat

La colla castellera del districte ha tornat a les places en bona forma després d’un any i mig d’aturada forçada per la covid-19. Tot respectant mesures de seguretat, els empetxinats (sobrenom de la colla) han aixecat altre cop tres castells de sis. “Tornem a plaça després de la pandèmia amb ambició. Tenim els mateixos objectius que fa un any i mig. Això ens motiva, però a la vegada ens fa por”,  comenta abans de començar Mariona Corominas, cocap de colla.

El balcó de la Seu s’omple de les autoritats del Districte, mentre la plaça s’omple de sarrianencs, sarrianenques i aficionats als castells. Sonen les gralles i els tabals i es dona tret de sortida a la diada amb els pilars. La colla del nostre Districte descarrega amb molta solvència el tres de sis (3d6), un quatre de sis amb l’agulla (4d6a), i un tres de sis amb l’agulla (3d6a). Per la seva part, els Castellers de la Sagrada Família van descarregar un 3d6 per sota, un 4d6a i un 3d6.

Castellers de Sarrià © Avi Llop

“Està sent un èxit tant en l’àmbit dels castells, sent conscients que portàvem quasi dos anys sense fer cap construcció a plaça, com en l’àmbit social: hem aconseguit portar més de 100 castellers a plaça”, comenta Bibi Solanes, presidenta de la colla.

La jornada va acabar amb les fotografies de colla i el bateig dels nous castellers. Els participants van anar cap a la Llosa, a Via Augusta, per tancar el dia amb un dinar popular i diferents concerts. Les cares van ser d’il·lusió i un sentiment de felicitat va envair la colla. “Crec que podem estar feliços d’haver recuperat les ganes de ser colla, els nervis d’enfaixar-se, la il·lusió de fer castells, i el contacte entre nosaltres després de dos anys d’aturada obligatòria i sense local per haver pogut mantenir, almenys, un lloc on reunir-nos”, afegeix Solanes.

Tant els caps de colla com la presidenta coincideixen amb la necessitat d’un local per totes les entitats de cultura popular de Sarrià. “Volem créixer i sabem que la clau està a tenir el nostre lloc: un local que ens ajudi a consolidar-nos com a colla a la vila de Sarrià”, comenta Mariona Corominas.

Dos actes de cinc

Aquesta diada es va dur a terme després que el passat 6 de novembre la colla castellera encetés els actes de celebració dels cinc anys del reinici de la colla amb la presentació al Centre i Teatre de Sarrià d’un documental de la colla.

El documental, Del blanc al vi de Ricard Tena, casteller i veí del Districte, reflecteix les inquietuds que motiven la tornada de la colla castellera el novembre de 2016, després d’onze anys d’aturada, i narra el procés de guanyar-se el color de la camisa. L’objectiu? Descarregar tres castells de sis pisos. El documental presenta els moments més dolços, però també els més complicats del retorn de l’entitat. Una colla encara petita que ha aconseguit mantenir les ganes i la il·lusió de fer castells després de la pandèmia, i que encara se li posa la pell de gallina recordant quan va passar del blanc, el color de les colles castelleres que arranquen, al vi, el color històric de castellers de Sarrià.

Fotografia de grup dels castellers © Frederic Esteve

“Veure la gent somriure, comentar, i fins i tot plorar, em va omplir de felicitat i satisfacció. Crec que vaig aconseguir transmetre totes les emocions d’aquells anys en 20 minuts de metratge”, comenta en Ricard en ser preguntat per les seves sensacions.

A l’acte hi van assistir diverses personalitats de l’Ajuntament de Barcelona i del districte de Sarrià-Sant Gervasi: Albert Batlle, Ernest Maragall i Jordi Martí; així com representants d’altres colles castelleres de la ciutat de Barcelona i diferents institucions i associacions veïnals i culturals del barri.

Els següents tres actes es desenvoluparan durant el 2022 i es podran consultar a les xarxes i web de la colla castellera.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.