Societat
Jesús Mestre
Aquest dilluns 10 de febrer del 2020 ha fet 30 anys que Nelson Mandela va ser alliberat de la presó de Robben Island, a Sudàfrica, després de 27 anys d’empresonament. L’escriptor i periodista John Carlin ha volgut començar la seva amena i, en molts moments, divertida xerrada a l’Escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia, recordant aquesta efemèride. L’any anterior, el 1989, Carlin estava a Sudàfrica escrivint sobre l’apartheid, i va tenir una hilariant trobada amb Ronnie Kasrils, un dels principals dirigents blancs del Congrés Nacional Africà, el partit de Mandela. Havien quedat, clandestinament, per fer una entrevista política però van estar la major part de l’estona parlant de futbol.
Carlin defensa el caràcter democràtic del futbol, un mirall de la nostra societat, ja que és capaç de fer emergir les nostres emocions: la fe, l’esperança, l’alegria… però també la decepció, l’ira, la tristesa… Per ell el futbol és com una religió, però molt més seguida que qualsevol de les religions del món. I molt menys negativa. El futbol no mata. Mandela era molt conscient de la força i el poder dels esports, com Carlin relata en el seu llibre Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game that Made a Nation (2005, traduït com El factor humà), a partir del qual Clint Eastwood va fer la pel·lícula Invictus (2009). El dirigent africà va saber “manipular” les emocions obertes amb motiu de la Copa del Món de Rugby del 1995, per unir les poblacions blanca i negra de Sud-àfrica que, en aquell moment, estaven a un pas d’enfrontar-se en una guerra civil. Carlin va elogiar l’habilitat política de Mandela, i va afirmar que sí a Espanya en comptes de Rajoy hi hagués un polític amb l’habilitat de l’africà, la “qüestió catalana” s’hauria solucionat fa anys.
La xerrada va propiciar un torn de preguntes molt animat, que va obrir la moderadora de l’acte, Clàudia Rius, periodista de Núvol. Sobretot es va reforçar el concepte —seguim amb Mandela— que si vols convèncer a algú, has de parlar-li al cor, no a la ment. En aquest sentit, va defensar que ara, quan el futbol és arreu del món i fins i tot ha seduït a les dones, també pot ser una eina de pau molt eficaç. En el futbol, l’emoció guanya al raonament. A la sèrie de televisió que Carlin està fent per Amazon, This is Football, presenta casos on el futbol ha estat molt útil com a eina de pau, per exemple a Ruanda o a Bangladesh. En aquest sentit, es justificava el concepte “El bé comú”, el títol de la Xa edició de xerrades “Reflexions a l’Escola”, que organitza la Fundació Collserola, enguany. La primera xerrada, la de John Carlin, va omplir la sala d’actes de l’escola de Sarrià. Seguiran les aportacions de Yayo Herrero (19 de febrer, Escola Avenç, Sant Cugat), David Fernàndez (9 de març, també a Sarrià), i Neus Tomàs (16 de març, Escola Ramon Fuster, Bellaterra).