Dissabte 02, novembre 2024
17.5 C
Sant Gervasi
17.4 C
Sarrià
Publicitat

El mosquit tigre a Sarrià

Publicat el 29.9.2018 17:00

Salut 

Jordi Bosch Sala (@jordibosc)

Segur que la majoria de vosaltres ha patit alguna picada de mosquit tigre aquest estiu. Segons Frederic Bartomeus, investigador ICREA-CEAB-CSIC, CREAF especialista en el mosquit tigre i ponent als cafès científics de Casa Orlandai, els mosquits són dels animals més perillosos per als humans, en ser transmissors de malalties i tenir gran capacitat d’invasió.

Publicitat

Dedicat a estudiar el mosquit tigre, ha creat una exitosa aplicació de mòbil per detectar la seva dispersió mitjançant “ciència ciutadana”, és a dir que cada ciutadà informa dels mosquits que troba i elimina, a través de l’aplicació “Mosquito Alert” disponible en web, android i iOS.

Publicitat

Aquest científic, que també treballa per l’OMS, explica que el mosquit viu només 2 setmanes i es mou un radi de 300 metres. Els mascles no piquen i moren després de la reproducció. Les femelles piquen només en època de cria i fan una única posta d’uns 200 ous en aigua estancada. En total, cada estiu passen 8 generacions diferents.

Va venir el 2004, via Sant Cugat, des del sud-est asiàtic i ha envaït els altres municipis entrant als cotxes, atret per la seva escalfor i foscor. Veïns del carrer Canet, passatge Mallofré, Clos de Sant Francesc, Cardenal Vives i Tutó, Osi, Eduardo Conde, Jardins de Vil·la Amèlia, Salvador Mundi, Peu del Funicular i parc de l’Oreneta han fotografiat aquest estiu els cadàvers d’aquests insectes, acabats d’eliminar, i han enviat les fotos a www.mosquitoalert.com. Científics de l’organització han autentificat que es tractava de l’espècie del mosquit tigre i n’han publicat la foto.

El control del mosquit és una competència municipal, a través de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), a qui li pertoca vigilar i controlar les espècies no protegides com rates, ratolins, paneroles, coloms, cotorres, mosquits, etc. Si detecteu algun focus de mosquits, podeu trucar al 010, anar a l’OAC d’Anglí, a l’oficina virtual de bcn.cat, o intervenir als consells de barri, audiències públiques i plenaris.

Calen solucions

Aquest estiu hi ha hagut plagues als embornals del carrer Salvador Mundi, previ avís del Casal de gent gran de Can Fàbregas i han estat tractades per l’ASPB. Molts embornals de carrers de Sarrià estan permanentment plens d’aigua estancada, fet que fomenta aquestes plagues, tal com mostra el mapa de “Mosquito alert”. No sé quin remei hi ha, però cal buscar una solució definitiva per poder anar pel carrer ensenyant les cames netes de picades. No podem demanar al ciutadà que buidi l’aigua dels platets de les seves plantes, si a la via pública hi ha aigües estancades permanentment.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.