Publicitat

El paper de les dones catalanes en l’exili republicà a Mèxic arriba al Putxet

L'Espai Putxet acull el 10 de març una xerrada sobre la publicació de la segona edició del Diccionario de los Catalanes en México

spot_img

Publicat el 8.3.2022 13:13

Història

Inés Tell i de Pallejà

L’Espai Putxet presenta el dijous 10 de març, a dos quarts de set de la tarda, una xerrada sobre el paper de les dones en l’exili republicà a Mèxic. L’acte s’emmarca en l’àmbit de les celebracions del Dia Internacional de la Dona i la publicació de la segona edició del Diccionario de los Catalanes en México, de Gemma Domènech i Casadevall, investigadora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i professora associada del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona. L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat.

Publicitat

L’any 2014, divuit anys després de la primera publicació del diccionari, en el marc d’unes jornades sobre l’exili on participaven un grup de professors de diferents universitats catalanes, Josep Maria Murià va plantejar la revisió i actualització de les dades recollides amb vista a una nova edició. Es va encarregar el projecte a Salomó Marquès, catedràtic emèrit Ciències de l’Educació de la Universitat de Girona, i a Gemma Domènech, que s’havien ofert com voluntaris.  

Publicitat

Havien passat divuit anys, i moltes coses havien canviat en les biografies de les persones que hi sortien. Es demanava que des dels camps de treball d’ambdós, en Salomó, els mestres i Domènech, els arquitectes, aparelladors, pintors… i artistes en general, fessin una revisió i actualització de les dades. 

Aquest Segundo Diccionario, que duplica llargament la xifra d’articles, recull 2.637 entrades (1.823 de republicans) i cal destacar el rellevant increment de biografies de dones. A la primera edició hi ha 1.402 entrades, 175 de dones, i a la segona 2.637, 690 de dones; es triplica el nombre de biografiades. Per descobrir-les, els autors han consultat les fitxes d’immigració que el govern mexicà feia a tothom qui arribava, han consultat les publicacions locals i comarcals fetes en els darrers vint anys a Catalunya, que són moltes. En aquestes dones les van anar a buscar per trobar-les, perquè hi eren, però mai ningú les havia tingut en compte. Això es tracta d’un propòsit que Gemma Domènech es va fer quan va acceptar l’encàrrec.

[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

“Hem estat víctimes, però som més que una història trista”: Assís posa cara al sensellarisme femení pel 8M

Una trentena de dones del centre d'acollida de Sarrià difonen un manifest que reivindica la sororitat i l'empatia entre les supervivents de situacions vulnerables

L’àvia Harris i l’àvia Victorie: les ressenyes de la Casa Usher

Coincidint amb la setmana del 8M, la Casa Usher destaca dues escriptores que reivindiquen les figures de les àvies

Trobada de bruixes a l’Espai Jove Casa Sagnier

Una jornada de memòria històrica en honor a les Trementinaires i Metzineres de Catalunya

8M a Sarrià-Sant Gervasi 2025

Calendari de totes les activitats programades al març pel Dia Internacional de les Dones
spot_img

L’última barra de pa del Forn Sarrià

Després de més de 50 anys aixecant la persiana del carrer Major, els Aranda s'acomiaden del barri envoltats d'agraïments: "El vostre forn, la nostra escalfor"

L’estiu: sol, platja i poc voluntariat

Amb l’arribada de les vacances, el nombre de voluntaris a Assís, que atén persones sense llar, disminueix dràsticament: calen mans per servir esmorzars, regular l’accés a les dutxes o proporcionar roba neta. Com és una jornada al centre de dia? Com pots participar?

Sant Joan 2025 a Sarrià-Sant Gervasi: consulta el programa

El Farró, Sarrià i el Rectoret organitzen sopars, concerts i fogueres per a la nit més curta de l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

[adrotate banner="15"]