Publicitat

El paper de les dones catalanes en l’exili republicà a Mèxic arriba al Putxet

L'Espai Putxet acull el 10 de març una xerrada sobre la publicació de la segona edició del Diccionario de los Catalanes en México

Publicitat

Història

Inés Tell i de Pallejà

L’Espai Putxet presenta el dijous 10 de març, a dos quarts de set de la tarda, una xerrada sobre el paper de les dones en l’exili republicà a Mèxic. L’acte s’emmarca en l’àmbit de les celebracions del Dia Internacional de la Dona i la publicació de la segona edició del Diccionario de los Catalanes en México, de Gemma Domènech i Casadevall, investigadora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i professora associada del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona. L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat.

Publicitat

L’any 2014, divuit anys després de la primera publicació del diccionari, en el marc d’unes jornades sobre l’exili on participaven un grup de professors de diferents universitats catalanes, Josep Maria Murià va plantejar la revisió i actualització de les dades recollides amb vista a una nova edició. Es va encarregar el projecte a Salomó Marquès, catedràtic emèrit Ciències de l’Educació de la Universitat de Girona, i a Gemma Domènech, que s’havien ofert com voluntaris.  

Publicitat

Havien passat divuit anys, i moltes coses havien canviat en les biografies de les persones que hi sortien. Es demanava que des dels camps de treball d’ambdós, en Salomó, els mestres i Domènech, els arquitectes, aparelladors, pintors… i artistes en general, fessin una revisió i actualització de les dades. 

Aquest Segundo Diccionario, que duplica llargament la xifra d’articles, recull 2.637 entrades (1.823 de republicans) i cal destacar el rellevant increment de biografies de dones. A la primera edició hi ha 1.402 entrades, 175 de dones, i a la segona 2.637, 690 de dones; es triplica el nombre de biografiades. Per descobrir-les, els autors han consultat les fitxes d’immigració que el govern mexicà feia a tothom qui arribava, han consultat les publicacions locals i comarcals fetes en els darrers vint anys a Catalunya, que són moltes. En aquestes dones les van anar a buscar per trobar-les, perquè hi eren, però mai ningú les havia tingut en compte. Això es tracta d’un propòsit que Gemma Domènech es va fer quan va acceptar l’encàrrec.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar