20.3 C
Sant Gervasi
| Dimarts 24 de maig de 2022 |
Publicitat

El passatge de Maluquer

Publicitat

Abans i ara

Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre Campi

La fotografia antiga es va fer a la primavera del 1948, poc després que s’acabés de construir el conjunt d’edificis residencials coneguts com el Frare Negre, en la finca que havia sigut de la família Craywinckel, a la cantonada del passeig de Sant Gervasi amb el carrer Balmes, i que s’estenia fins als carrers de Moragas, pel sud, i Folgueroles, per ponent. Aquest projecte es va començar a preparar els anys trenta, al mateix temps que avançaven les obres del carrer Balmes, i aleshores ja es va obrir, al mig, el passatge de Maluquer; va ser definitivament aprovat el gener de 1936.

Publicitat

La guerra va alentir o paralitzar les obres del Frare Negre, edifici projectat per Eusebi Bona i Puig, van continuar a partir de 1939 i cap al 1945 ja estava acabat. Aquests edificis, de set plantes o més, van ser vistos com a “gratacels” en el Sant Gervasi del moment, ara fa 70 anys, i formaven un conjunt molt harmoniós i cosmopolita. Es tractava de pisos molt extensos pensats per famílies benestants, professionals liberals, artistes, etc.

La fotografia de 1948 la va fer Leopoldo Plasencia Pons i de Magarola, fotògraf barceloní que s’especialitzà en reportatges que mostren els canvis urbanístics de la ciutat des dels anys quaranta fins als seixanta. En la fotografia de fusió actual veiem que no hi ha canvis en els edificis, que mostren un magnífic nivell de manteniment, però el mobiliari urbà, els cotxes i la vegetació sí que són testimoni del pas dels anys i d’època. Un dels elements que més ha canviat són els arbres i els jardins de Maluquer, a l’època coneguts com de Martí Luter.

Fotografia de Leopoldo Plasencia (1948) – Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB)
Publicitat

 

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.