Dimecres 06, desembre 2023
12.8 C
Sant Gervasi
12.7 C
Sarrià
Publicitat

El record de la memòria democràtica de Barcelona passa per Sarrià-Sant Gervasi

El districte tindrà nou espais amb una placa en record de persones com Josep Maria de Segarra, Ana Maria Matute o Gabriel García Márquez

Publicat el 24.7.2019 8:00

Societat

El Jardí

Un nou mapa interactiu de Barcelona localitza els indrets destacats de la memòria democràtica de la ciutat que estan senyalitzats a l’espai públic. Actualment hi ha 30 faristols i 53 plaques repartits per carrers i places de tots els districtes, que expliquen episodis vinculats a la lluita per la llibertat i la igualtat. A Sarrià-Sant Gervasi hi ha quatre plaques i aviat se n’incorporaran cinc més, sumant un total de nou.

Publicitat

Els 9 recordatoris a Sarrià-Sant Gervasi

Aquest districte té a dia d’avui quatre espais que disposen d’un faristol o una placa que evoca un esdeveniment, un espai o una persona. Aviat, però, passaran a ser nou. En el cas de Sarrià-Sant Gervasi totes elles són plaques en record d’una persona: Isabel Núñez, (c/ d’Arimon, 7) com a escriptora i activista social que va lluitar per la salvació del ginjoler bicententari en aquest punt; Olga Sacharoff (c/ de Manacor, 3) com a persona que entre els anys 1935 i 1950 va crear la seva obra com a pintora des de casa seva; Raimon Panikkar (c/ del Rector Ubach, 36-38) com a filòsof i teòleg que va néixer i viure en aquesta casa fins l’any 1936, i Manuel de Pedrolo (c/ de Calvet, 9) com a escriptor que va viure durant 39 anys en aquesta casa.

Publicitat

A aquests quatre punts de record encara se n’hi afegiran cinc que es troben en tràmit: Ana Maria Matute, (c/ de Plató, 20), Carmen Balsells, (Av. de la Diagonal, 580), Gabriel García Márquez, (c/ dels Caponata, 3), Jaime Gil de Biedma (c/ de Francesc Pérez- Cabrero, 6), Josep Mª de Sagarra (Pg. de Sant Gervasi, 1).

Mapa interactiu de la democràcia

El mapa de la memòria democràtica es pot consultar al web de Programes de Memòria de l’Ajuntament, un projecte que va començar l’any 2016 per senyalitzar els espais on han tingut lloc els esdeveniments socials, culturals i polítics de la ciutat que han permès fer front a la tirania i l’opressió al llarg de la història.

Hi ha dos tipus de senyals per identificar els punts clau de la memòria democràtica: faristols narratius, de color vermell, que contextualitzen l’espai i l’esdeveniment amb una explicació breu en català, castellà i anglès; plaques de marcatge, de color blau, amb una referència breu a una persona, un fet o una activitat. A més dels senyals commemoratius que ja s’han instal·lat a l’espai públic, el plànol inclou els elements que actualment estan en tràmit.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.