Dimecres 06, desembre 2023
8.2 C
Sant Gervasi
8.1 C
Sarrià
Publicitat

El Sindicat d’Habitatge de Cassoles, un espai de defensa per a la gent desposseïda

A Sarià-Sant Gervasi els preus del lloguer són els més alts de Barcelona, i això ha provocat els que s'anomenen 'desnonaments invisibles' de les veïnes

Publicat el 8.10.2020 8:00

La Mirada Jove

Sindicat d’Habitatge de Cassoles

El Sindicat d’Habitatge de Cassoles neix amb la intenció de fer front als problemes d’habitatge que hi ha al barri de Cassoles, i de tot el que se’n deriva. Volem ser un espai de defensa per a la gent que ha de treballar per pagar un lloguer i no arriba a final de mes, de la gent que no té accés a un habitatge, del jovent que no es pot emancipar al barri. En definitiva, de la gent desposseïda

Publicitat

Després d’un procés d’anàlisi que s’ha fet amb altres agents del barri, creiem que els problemes més greus que ens afecten com a veïnes són: els preus abusius del lloguer, l’elitisme creixent, la impossibilitat del jovent per emancipar-se al barri i la manca d’espais comunitaris.

Publicitat

Contra la pujada de lloguers i els desnonaments invisibles

Ara mateix, les rendes per lloguer són la principal via d’extracció de salari a les llars catalanes. A la ciutat de Barcelona, de mitjana, es destina un 50 % dels ingressos a pagar el lloguer. Això suposa que en moltes llars s’hagi de donar preferència al lloguer, en detriment d’una correcta alimentació.

Al nostre districte, els preus del lloguer són els més alts de Barcelona. Això ha provocat que moltes veïnes s’hagin vist obligades a marxar del barri, a través del que anomenem desnonaments invisibles: quantitativament, aquest tipus de desnonaments en són la majoria, però acostumen a ser silenciosos per culpa del sentiment d’avergonyiment que suposa veure’s expulsat de casa, i perquè fins fa no massa no hi havia eines d’autodefensa llogatera. 

Sembla que amb l’aprovació al Parlament de la llei que regula els lloguers, tindrem més eines legals per exercir els nostres drets. Encara hem de veure quin recorregut tindrà aquesta llei, ja que s’espera que sigui tombada pel Tribunal Constitucional. De moment, portals immobiliaris com Idealista ja han mostrat la seva intransigència i estan fixant preus il·legals a la seva web. Com a Sindicat, haurem de pressionar els propietaris i agents immobiliaris perquè aquesta llei es compleixi.

El jovent ha de poder emancipar-se al barri

El districte de SSG és la zona de Barcelona més envellida. Això en part és degut a la manca d’oportunitats per a la gent jove a l’hora d’emancipar-se. A la gent jove se li veu negada l’opció d’arrelar i de fer vida al barri, cosa que acaba suposant la degradació i la conversió del nostre barri en una zona purament residencial.

Si volem que Cassoles sigui un barri viu i popular, i no una zona separada de la resta de la ciutat on els rics s’han assentat, haurem de posar tots els esforços a construir-hi una alternativa. És per això que creiem que la gent jove ha d’estar al capdavant d’aquesta lluita, per proveir-se d’un futur que se’ls ha negat, i per ser la punta de llança del moviment. 

Exercim els nostres drets i, si cal, desobeïm la llei

Experiències de lluita com la del Casal Popular la Tecla, el CSO la Ruïna o la Casa Buenos Aires són exemples d’autotutela dels drets que no se’ns concedeixen per part de les administracions i l’Estat. Aquests projectes del districte són un referent molt clar per a nosaltres. Malgrat la campanya de criminalització que s’ha fet de l’okupació, sumada a una ofensiva per part dels jutjats i de la policia per agilitzar els desnonaments, creiem fermament que suposa una eina perfectament legítima per aconseguir unes condicions dignes per viure. 

Ja ho vam experimentar l’11 de setembre passat, després d’anunciar que havíem accedit a un bloc de pisos de luxe d’una empresa que feia anys que els tenia buits, esperant la millor oportunitat per vendre’ls, alimentant així el monstre de l’especulació. Els Mossos no van dubtar a demanar reforços i enviar els antiavalots de l’ARRO per desallotjar-nos de manera violenta, saltant-se així el principi d’inviolabilitat del domicili, atès que allò ja era casa nostra. Amb això han intentat atemorir-nos, però no ho han aconseguit. Com aquell dia, ens reafirmem: PER PODER FER BARRI, HI HEM DE PODER VIURE.

Per contra, el procés especulatiu que té lloc a Can Raventós, amb indicis de pràctiques mafioses per part de l’administració, és una mostra de com és de necessària l’acció directa i l’exercici dels nostres drets de manera autònoma, desobeint ━si fos necessari━ la llei i les seves normes, que en la majoria de casos van en contra dels barris i de la gent que hi fa vida.

Organitzem-nos, perquè sabem que només ens tenim a nosaltres mateixes. Fem de Cassoles un barri per a la seva gent: per poder viure una vida que mereixi ser viscuda.

#ForçaSindicat #CassolesPerALesVeïnes

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.