Dimarts 19, març 2024
14.1 C
Sant Gervasi
14 C
Sarrià
Publicitat

El veïnat de Vallvidrera dona la benvinguda al carrer d’Elisa Moragas

Albert Batlle defensa enfront de les crítiques que el canvi de nom va a favor de la ciutat, del barri i la pedagogia: "No és un acte en contra de res"

Publicat el 16.9.2021 20:51

Societat

John McAulay

Després de prop de dos anys de lluita veïnal, Vallvidrera ho ha aconseguit: la mestra i pedagoga Elisa Moragas ja llueix on abans ho feien els Reis Catòlics. Aquest dijous a la tarda s’ha oficialitzat el canvi de nom del carrer, amb un acte que ha aplegat a veïns i representants polítics per a celebrar-ho.

Publicitat

La il·lusió ha estat visible entre el centenar de persones que s’han congregat al Centre Cívic de Vallvidrera Vázquez Montalbán a les 17 hores, on els esperaven també alguns mitjans de comunicació. Aquí, el regidor del districte, Albert Batlle; el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa; i la professora i cofundadora de l’Escola Nabí Pitti Gómez han compartit algunes paraules molt aplaudides pel públic, abans que el Ramon i la Maria Dolors Moragas -germans d’Elisa Moragas- duguessin a terme la descoberta de la nova placa.

Publicitat
El regidor del districte, Albert Batlle, al canvi de nom del carrer Reis Catòlics © John McAulay

Batlle ha celebrat el canvi de nomenclatura afirmant que va a favor de la ciutat, del barri i de la pedagogia. “No és un acte en contra de res”, ha dit, després que diversos partits hagin criticat que la iniciativa va en contra de la monarquia. El regidor ha reivindicat “l’homenatge” que significa per a la trajectòria vital i professional d’Elisa Moragas, però també “a tota una trajectòria del moviment pedagògic del país”.

Rabassa ha subratllat que aquesta acció representa una democratització de l’espai públic, remarcant que només un 7% de les vies barcelonines porten el nom de dones. “I quan el canvi el fem amb sentit físic, en el barri o carrer que finalment es decideix, és un canvi virtuós”, ha opinat. També ha agraït la insistència dels veïns i veïnes, en referència a la plataforma Canviem Reis Catòlics, que ha estat qui ha liderat el reclam: “Heu fet aquelles empentes que habitualment els polítics també necessitem”.

I Gómez ha reivindicat qui va ser la seva companya de professió, recordant com va treballar per convertir en centre públic l’Escola Nabí, així com el seu esforç per “aconseguir la construcció del nou edifici” l’any 1993. Així, ha considerat que el canvi de nom “no és únicament un homenatge a la seva figura i tota la seva feina”, sinó que també ho és per al barri, l’escola pública i els docents.

Pitti Gómez al canvi de nom de Reis Catòlics per Elisa Moragas © John McAulay

Aprofitant l’avinentesa que el regidor pujava a Vallvidrera, una llar del carrer Alcalde Miralles ha penjat un cartell en què es llegia “Batlle senglar vietnamita”. En un tuit, la Casa Buenos Aires ha remarcat que Batlle “és un dels responsables de la repressió policial al col·lectiu”, que va ser desallotjat el passat octubre de l’edifici que ocupaven al carrer Mont d’Orsà.

 

1.045 llebrencs a favor

La jornada d’avui ha estat la culminació de tot un llarg procés que va estar impulsat des d’un inici per la Plataforma Canviem Reis Catòlics, nascuda el 2019 amb l’únic objectiu de fer realitat aquest canvi de nomenclatura. L’entitat va aconseguir 1.045 signatures a favor, a més del suport de diverses organitzacions veïnals i culturals com l’Associació Mont d’Orsà de Veïns de Vallvidrera, Can Pujades, Òmnium Cultural o la Casa Buenos Aires.

A l’hora de decidir la nova denominació de l’aleshores carrer Reis Catòlics, es va iniciar un procés deliberatiu al barri per tal d’escollir el successor d’entre diverses opcions. La proposta guanyadora va ser la de la pedagoga Elisa Moragas, que va ser fundadora i directora de l’Escola Nabí de Vallvidrera -que, de fet, es troba al tram final del carrer que ara porta el seu nom-.

L’acte ha comptat amb la presència de representats d’ERC, de Junts, del PSC i de BComú, partits que van votar a favor de la iniciativa des del començament. També hi era la presidenta de l’Associació de Veïns Mont d’Orsà de Vallvidrera, Clara Raich, entre d’altres.

BxCanvi, PP i Cs planten Moragas

En canvi, qui no hi ha assistit és Barcelona pel Canvi (BxCanvi). El grup de la regidora presidenta del districte i actual líder del partit, Eva Parera, ha criticat en un comunicat que el canvi de nom és un “nou atac a la nostra història i una nova politització de l’espai públic”. A més, ha afegit que “l’únic que es pretén és reobrir ferides, crear conflicte i qüestionar tota la història que no sigui favorable a uns interessos partidistes i ideologitzats”.

Tampoc hi ha acudit Ciutadans, que en un altre comunicat emés aquest mateix dijous ha acusat als partits independentistes, juntament amb el PSC i Barcelona en Comú, de “voler esborrar la història de la ciutat” i de “fomentar l’odi”. La portaveu dels taronges al districte, Mercè Escofet, ha argumentat que “s’hauria pogut buscar una ubicació alternativa” per al carrer Elisa Moragas.

El PP tampoc ha estat entre els assistents, però en aquest cas, no ha fet cap posicionament públic per anunciar-ho.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.