Divendres 01, març 2024
14 C
Sant Gervasi
14 C
Sarrià
Publicitat

Els clients de les llibreries no podran tocar els llibres per evitar possibles focus de contagi

El Gremi de Llibreters de Catalunya estima que s’han deixat de vendre uns 420.000 llibres durant l'estat d'alarma

Publicat el 27.5.2020 11:50

Cultura

ACN

Els usuaris de llibreires no podran agafar a partir d’ara directament els llibres dels expositors i prestatgeries. Hauran de demanar-los al personal, que seran les úniques persones autoritzades a retirar o col·locar llibres. Així es desprèn del document aprovat pel Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc.

Publicitat

El mateix òrgan també ha aprovat un pla de desconfinament de les galeries d’art.

Publicitat

Entre les mesures d’higiene i condicionament a les llibreries, s’indica que s’hauran de cobrir expositors i prestatgeries per evitar qualsevol contacte directe amb els llibres. A més, el llibre es lliurarà, preferentment, dins d’una bossa de paper i no de plàstic i es facilitaran i assenyalaran espais de circulació en zones comunes per tal de minimitzar la proximitat de les persones en els seus moviments a l’interior o a l’entorn dels espais de la llibreria.

Entre les mesures de seguretat a implantar a les llibreries, s’apunta que qualsevol activitat permesa s’haurà de desenvolupar en condicions de seguretat, autoprotecció i distància física de seguretat; s’ha de facilitar la disponibilitat i l’accés a solucions hidroalcohòliques per practicar una higiene de mans freqüent. També es demana garantir la disposició de guants en l’atenció al públic i en el contacte amb objectes, estris i superfícies que no garanteixin la seva desinfecció. En el cas que a l’establiment o local hi hagi ascensor, se’n limitarà a les situacions en què es consideri l’ús indispensable.

Interior d’una llibreria © CC0

El Pla de desconfinament del sector, que s’ha realització amb la col·laboració del Gremi de Llibreters de Catalunya, remarca que el temps de permanència a l’establiment o local serà “l’estrictament necessari perquè els clients puguin realitzar les compres o rebre la prestació del servei”. Així mateix, no es podrà posar a disposició dels clients productes de prova.

Entre les mesures informatives, es recomana designar una persona responsable per al control d’accés, per tal de donar compliment al protocol de seguretat, higiene, distanciament i concentració de persones, i que faci el seguiment del compliment. També caldrà exposar al públic l’aforament màxim del local i assegurar que permet la distància interpersonal de dos metres.

Els terminis i les fases que es descriuen en aquest document es corresponen amb les que es prescriuen al Pla per a la desescalada de les mesures extraordinàries per a fer front la pandèmia de la covid-19, aprovat pel Consell de Ministres el passat 28 d’abril.

El Pla explica que el sector estima que la principal problemàtica del desconfinament la constituirà la davallada en el consum de llibres provocada per l’esglaonament en el retorn a l’activitat, així com l’impacte econòmic que la pandèmia tindrà sobre el conjunt de la societat, la qual cosa importarà, expliquen, unes pèrdues al sector d’un 35-45% de la facturació anual. Com a conseqüència del tancament de les llibreries a causa de la pandèmia, s’indica al pla, el Gremi de Llibreters de Catalunya estima una pèrdua de facturació del trimestre de l’entorn del 87-95%, sense comptabilitzar l’impacte negatiu de la suspensió del Dia del Llibre. En total es calcula que s’han deixat de vendre uns 420.000 llibres, sense comptar el Dia del Llibre.

A les galeries d’art, evitar tocar directament els objectes

El Procicat també ha aprovat aquest dimarts un pla de desconfinament per a les galeries d’art, en què estableix mesures d’higiene i condicionament dels espais. Concretament, recull que cal senyalitzar espais de circulació en zones comunes de les galeries per minimitzar la proximitat de les persones en els seus moviments a l’interior, disposar d’un protocol de neteja i desinfecció i posar a disposició del públic solucions hidroalcohòliques i cubells amb tapa i accionats amb pedal per al material de rebuig.

Interior d’una galeria d’art © CC0

També demanen evitar tocar de manera directa els objectes per evitar un focus de contagi i evitar la presència de portes tancades. El pla també recull que a la zona de caixes i mostradors s’ha de disposar d’una mampara de protecció i senyalitzar la distància física entre els punts de venda i els clients, i entre els clients que fan la cua, respectant un mínim de dos metres.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.