Publicitat

Els ODS a Infantil i Primària

El pla d'acció amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Escola Garbí Pere Verges

spot_img

Publicat el 17.2.2025 15:38

Educació

Escola Garbí Pere Verges

El setembre de 2015, 193 països van adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible a l’Assemblea General de les Nacions Unides. Aquest pla d’acció inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que busquen erradicar la pobresa i la fam, reduir les desigualtats, protegir els drets humans, promoure la igualtat de gènere i garantir la sostenibilitat del planeta.

Publicitat

Aquest programa implica un compromís mundial i la intervenció de diversos sectors, situant l’educació com a element clau per fer front als grans reptes globals i construir un futur més equitatiu i sostenible. Des del món educatiu, aquesta iniciativa compta amb el suport de la UNESCO, que ha impulsat els EDS (Educació per al Desenvolupament Sostenible). A Garbí Pere Vergés treballem per conscienciar l’alumnat sobre els problemes globals (canvi climàtic, desigualtat, pobresa, pèrdua de biodiversitat), fomentar actituds responsables i desenvolupar competències com el pensament crític, la resolució de problemes i la col·laboració.

Publicitat

ODS des dels orígens

La Vida Social, element clau del projecte educatiu de l’Escola, combina l’aprenentatge curricular amb el creixement personal i social dels alumnes. Aquest enfocament s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que són presents de manera implícita a la Vida Social, fomentant valors com la igualtat, la convivència i la responsabilitat. Aquest model pedagògic que Pere Vergés va iniciar a l’Escola del Mar, s’orienta a l’acció i motiva els alumnes a implicar-se en accions pel bon funcionament de l’Escola. Sobre aquesta base, aprenen que les seves accions tenen un impacte en la comunitat, incorporant valors necessaris per promoure el progrés social i una cultura de sostenibilitat més enllà de l’àmbit escolar.

A les Escoles, els alumnes participen activament en la presa de decisions mitjançant els Càrrecs i els Consells de Govern, on aprenen la importància de la cooperació, el respecte i la inclusió. La igualtat de gènere (ODS 5) es fomenta amb la distribució equitativa de responsabilitats entre els alumnes; el respecte pel medi ambient (ODS 13 i 15), s’adquireix a través de la cura dels espais comuns i l’ús responsable dels recursos; i mitjançant dinàmiques de resolució de conflictes, s’incorpora la Cultura de la Pau (ODS 16) de forma orgànica en el dia a dia. D’altra banda, la Salut i el benestar (ODS 3) es promouen des de les activitats de cohesió social i el sentiment de pertinença, que afavoreixen el benestar emocional i social de tota la comunitat.

Així doncs, d’una forma o altra, els valors vinculats als ODS han estat presents al projecte educatiu de les Escoles Garbí Pere Vergés des dels orígens. I actualment, les Unitats Temporals (UT) de tots els nivells integren de manera explícita l’aprenentatge dels ODS. Aquesta orientació ens permet dissenyar activitats i projectes que situen els alumnes com a protagonistes del canvi cap a un món més just i sostenible. Amb aquesta metodologia, fem un pas més enllà per garantir que l’educació doni resposta a les necessitats socials i ambientals que ens plantegem com a societat i que els alumnes hauran d’afrontar en el futur.

Com es treballen els ODS a l’Educació Infantil?

El cicle d’Educació Infantil és una fase clau en el desenvolupament dels infants, ja que és el moment en què comencen a conèixer valors i hàbits que els acompanyaran al llarg de la seva vida. El treball dels ODS s’integra transversalment a través d’activitats, sovint lúdiques, connectades amb el seu entorn més proper. Es tracta d’introduir els alumnes en els grans reptes globals de forma adaptada, significativa i natural, ajudant-los a entendre com poden formar part de la solució des de ben petits. És un primer contacte amb conceptes i valors de com la igualtat i la convivència, establint una base sòlida per al seu creixement personal i social.

A EI3, plantegem activitats senzilles que permeten als infants explorar el seu entorn i establir relacions amb conceptes com la convivència. A tall d’exemple, projectes com la cura del jardí de l’Escola o la creació d’hotels d’insectes connecten els infants amb la natura i el respecte per aquesta, tot treballant l’ODS 15 (Vida terrestre) i l’ODS 13 (Acció climàtica).

Altres activitats, com l’elaboració de panellets o broquetes de fruita, són una oportunitat per introduir hàbits saludables (ODS 3) i per reflexionar sobre el consum responsable (ODS 12). A més, contes que trenquen estereotips de gènere, com “El cavaller que va dir NO” treballen valors d’igualtat (ODS 5) i fomenten una visió inclusiva i respectuosa.

A EI4, les unitats temporals aprofundeixen en temes com la diversitat, la sostenibilitat i la preservació del medi ambient. En la unitat “Som iguals, som diferents”, els infants reflexionen sobre la riquesa de la diversitat humana, a través d’activitats com la creació d’autoretrats o el debat sobre el “color carn”, tractant l’ODS 10 (Reducció de les desigualtats) i l’ODS 5 (Igualtat de gènere).

En projectes com “Salvem la tortuga”, es posa èmfasi en la protecció dels ecosistemes marins i la problemàtica de la contaminació. A través de la reflexió sobre les tres erres (reduir, reutilitzar, reciclar) i la visita a la Fundació CRAM, els infants treballen de manera pràctica l’ODS 14 (Vida submarina) i l’ODS 12 (Producció i consum responsables), fomentant valors de cura pel planeta i responsabilitat ambiental.

Altres unitats, com “La llum”, exploren l’ús responsable de recursos naturals i fonts d’energia renovable, connectant amb l’ODS 7 (Energia assequible i no contaminant). Aquestes activitats sensibilitzen sobre el medi ambient i promouen habilitats científiques i creatives vinculades amb l’ODS 4 (Educació de qualitat).

Els ODS a Infantil i Primària @ Escola Garbí Pere Verges

Com es treballen els ODS a Primària

L’etapa de Primària és clau per desenvolupar valors fonamentals per al creixement de l’alumnat. Les activitats i projectes del curs segueixen els valors de l’Escola, que estan alineats amb els ODS de l’Agenda 2030, com la Sostenibilitat Econòmica i Social, la Igualtat de gènere, el Medi Ambient, la Salut i Benestar, i la Cultura de la pau.

El treball dels ODS a Primària s’integra en projectes i activitats que incorporen una major reflexió crítica, combinada amb l’aprenentatge actiu i l’experiència pràctica. Cada nivell contribueix a aquesta tasca, adaptant els continguts i metodologies a les necessitats dels alumnes.

A EP1, activitats com la creació de joguines amb materials reciclats ajuden a entendre la importància de la reutilització i del consum responsable, connectant amb els ODS 12 (Producció i consum responsables) i 15 (Vida terrestre). A més, les dinàmiques d’aula treballen la igualtat de gènere i la inclusió a través de debats sobre els estereotips en les joguines o la distribució equitativa de tasques (ODS 5).

A EP2, els projectes aprofundeixen en la diversitat familiar i laboral. A la unitat “La família”, els alumnes reflexionen sobre la diversitat de models familiars, fomentant l’acceptació i el respecte (ODS 16, Cultura de la pau). En paral·lel, activitats com “Els oficis” els permeten explorar rols laborals i trencar estereotips de gènere, connectant amb l’ODS 8 (Treball decent i creixement econòmic).

A partir d’EP4, l’etapa madurativa de l’alumnat permet un treball més complex i interdisciplinari. A la unitat “Les plantes i els ecosistemes”, els alumnes connecten amb l’ODS 13 (Acció climàtica) i l’ODS 15 (Vida terrestre) a través de la cura de l’Hort i sortides al medi natural. Aquestes activitats fomenten la consciència ambiental i afavoreixen el treball cooperatiu i la creativitat, especialment quan elaboren materials com Lapbooks per consolidar els aprenentatges (ODS 4, Educació de qualitat).

A EP5, els alumnes participen en projectes més avançats, com “EcoVolució S.L.”, on assoleixen el paper de gestors d’una empresa sostenible fictícia. Aquest projecte els connecta amb l’ODS 13 (Acció pel Clima) i l’ODS 12 (Producció i consum responsables), promovent una comprensió més profunda de les causes i conseqüències del canvi climàtic. Un altre exemple és el projecte “Relleu i clima de Catalunya”, on es dissenyen aplicacions per promoure activitats a l’aire lliure, combinant el foment del turisme sostenible i la preservació del medi natural (ODS 15).

Tot aquest enfocament transversal, que té continuïtat a l’ESO i el Batxillerat, afavoreix que l’alumnat desenvolupi una mirada crítica i una actitud proactiva cap als desafiaments globals. L’educació juga un paper fonamental en la formació d’una generació compromesa amb un futur més just, respectuós i sostenible. I des de Garbí Pere Vergés treballem per fer la nostra contribució a un món que necessitarà persones capaces de pensar, sentir i estimar.

Notícies relacionades

Els Salesians de Sarrià supera el 97% dels aprovats en BI i se situa entre les millors escoles amb aquest programa

Mentre la mitjana global d'aprovats en Batxillerat Internacional és del 80,1%, aquest centre es troba 17 punts per sobre

Vil·la Urània acull una festa infantil en la inauguració de l’UràniaLab, el laboratori científic educatiu

El nou espai de pensament crític celebra la seva obertura amb tallers, espectacles i activitats per a totes les edats

Les famílies de l’escola Poeta Foix reclamen una reforma dels banys per garantir la seguretat dels alumnes

Davant les peticions de l'AFA, el Consorci d'Educació defensa que "no és prioritari ni urgent"

Avança la creació d’una Taula de Mobilitat Escolar de Sarrià-Sant Gervasi

El govern municipal accepta la proposició d'ERC un any després que es presentés al ple del districte
spot_img

Fibromiàlgia i estimulació cognitiva: claus per millorar la qualitat  de vida

L'objectiu de l'estimulació cognitiva és ajudar a estabilitzar o millorar els símptomes i el deteriorament cognitiu

L’Ajuntament inicia el projecte de soterrament del cablejat de Ganduxer

Al consell de barri de les Tres Torres, Districte també anuncia que descarta simplificar la línia V9 per l'alta afluència en horari escolar

Quins edificis de Sarrià-Sant Gervasi participen en les Setmanes d’Arquitectura 2025?

Del 12 de maig al 28 de juny, nou espais del districte acullen exposicions, concursos i tallers, entre altres

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí