a fons: eleccions municipals
Política i participació ciutadana
Reflexions sobre la necessitat de la participació ciutadana en motiu de les properes eleccions municipals.
Jordi Llorach
La societat és conscient que viu un període de canvi d’era? No, i no és per manca d’informació. Fa anys que ho va pronosticar l’escriptor Alexandre Deulofeu, en el llibre La matemàtica de la historia, d’un temps ençà ho expliquen diversos autors, com el filòsof Zygmunt Bauman, amb la teoria de La societat líquida, i actualment ho confirma la desubicació i la desorientació d’algunes administracions i de moltes persones.
Davant del canvi d’era, quina ha de ser l’actitud de la ciutadania? Ha de conscienciar-se i ha de contribuir a trobar, a tots els nivells, noves maneres de planificar i d’actuar que substitueixin les actuals, ja caducades.
Quins criteris seran necessaris per assolir aquest procés? Molts i molt diferents dels vàlids fins ara. Així, convindrà tenir present, entre d’altres, la tendència a la globalització, la transformació dels valors i de les creences, l‘evolució de les formes d’administració, la quantitat i la rapidesa de la informació, el sentit biunívoc de la comunicació, la importància del diàleg o la participació activa de la ciutadania.
El govern municipal de Barcelona ha d’adoptar aquests nous criteris? Indubtablement, de la mateixa manera que també els haurà d’adoptar el govern de Catalunya i els altres organismes de l’administració pública catalana.
Quines actituds seran necessàries per assolir-los? Sobretot, actuar amb generositat i amb voluntat de canvi. Els polítics cedint part de protagonisme i exercint més el mandat que el poder, la ciutadania abandonat la indiferència del “ja s’ho faran” i integrant-se en l’associacionisme ben estructurat, i tant els uns com els altres replantejant-se els òrgans de participació municipal, dotant-los de normes clares de funcionament i que puguin ser ens, on es debatin més les idees que les consignes.
Serà fàcil assolir aquests canvis? No i només s’obtindran amb una profunda evolució de la mentalitat social i política que, a més de les reglamentàries votacions de cada quatre anys, admeti noves fórmules de coparticipació durant els mandats.
Aquestes i altres que l’espai impedeix exposar, són reflexions fetes davant les properes eleccions municipals. Sorgeixen de tres realitats. L’evidència del canvi d’era que s’està vivint, l’obvietat dels plantejaments que permeten ser acceptats per totes les tendències polítiques i l’experiència dels darrers quatre anys de participació personal en l’actuació municipal.
Jordi Llorach i Cendra és vicepresident del Consell de Barri Sant Gervasi-Galvany
. . . . . . . . . .
Agraïments
Des de El jardí volem agrair a tots els partits polítics la seva bona predisposició a col·laborar en aquesta iniciativa que vol donar més informació als seus lectors d’un esdeveniment important com són les eleccions municipals.
Per les limitacions d’espai que comporta el paper, no s’ha pogut reproduir íntegrament totes les respostes a la revista, però sí que podeu consultar la versió integra a les pàgines web que s’aniran publicant els propers dies.